Új vakcina segítheti ősztől a koronavírus új variánsa elleni harcot

Az Egyesült Államokban fejlesztik az új vakcinát, és ha az EU rendben találja, a vírusszezonban akár már hazánkban is elérhetővé válhat a FLIRT ellen kifejlesztett vakcina.

Forrás: Tényekadmin2024. 07. 08. 10:16
Doctor,Holding,A,Syringe,With,A,Single,Bottle,Vial,Of
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a Magyar Nemzet arról beszámolt, Magyarországon is kimutatták már a FLIRT néven ismert új variánsát az új koronavírusnak, ez a variáns pedig vélhetően április–májusban jelent meg Magyarországon, és erős fertőzőképessége révén az ősz folyamán letarolhatja hazánkat.

Rusvai Miklós víruskutató szerint az Amerikából elterjedő FLIRT nem okoz komolyabb tüneteket, mint az omikron eddigi variánsai:

Torokfájás, köhögés, enyhe hőemelkedés, ezek tulajdonképpen a legjellegzetesebb tünetei. Tehát tipikus nyári nátha. Nem lehet megkülönböztetni az egyéb légúti, nátha vírus okozta fertőzésektől

– hangsúlyozta a szakember a TV2-nek adott nyilatkozatában.

Az omikron JN1-es típusa felelős a megbetegedésekért, de hamarosan már a FLIRT lehet a domináns. A szakemberek azt látják, hogy a szennyvízben elindult egy kis mértékű emelkedése a koronavírus örökítőanyag koncentrációjának, ugyanakkor markáns emelkedésre az esetszámokban pillanatnyilag nem számítanak.

 

Új vakcinával az FLIRT ellen, ősszel fordulhat a kocka

Az Egyesült Államokban új vakcinát is kifejlesztettek a FLIRT ellen, amely már a hetekben forgalomba kerülhet. 

Nagy valószínűséggel az őszi szezonban már elérhető lesz, és ha az Európai Unió úgy határoz, akkor Európába is behozzák az ez ellen az új variáns ellen még jobban védő újabb vakcinát is

 – tette hozzá nyilatkozatában.

Rusvai Miklós ugyanakkor rámutatott, az eddig ismert védőoltások is megfelelő védelmet nyújtanak, amelyeket a szakemberek leginkább az immun- és légzőszervi betegeknek, valamint a várandósoknak tanácsolnak. A hazai helyzetről úgy fogalmazott, bár megnövekedett esetszámmal lehet számolni, de a nyár nem a járványos légúti megbetegedések időszaka, ezért nem számít komoly járványra.

 

Ősszel és télen tarolhatnak a megbetegedések

Nagyon valószínűsíthető, akkor majd igazi járvány lesz, ennek több oka van, így az időjárási viszonyok, és az, hogy a gyermekek újra iskolába mennek, így szeptemberben az egész családon átvonul egy légzőszervi megbetegedéshullám, emellett a dolgozók is visszamennek a munkahelyekre. Mindez oda szokott vezetni, hogy szeptemberben látunk egy megbetegedéshullámot és novemberben szokott lenni a szezonja

 – fejtegette a virológus. Hozzáfűzte, amióta a Covid megjelent idehaza, nyáron is vannak légzőszervi betegségek, de nem tömeges jelleggel, a megbetegedések száma nem lépi át a járványküszöböt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.