Visegrádi palotajátékok: idén is fergeteges programkavalkád várja az érdeklődőket

Autentikus helyszínen, igazi középkori hangulattal várja a családokat és minden érdeklődőt a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok rendezőgárdája. Mint azt Cseke László, az eseményt szervező cég ügyvezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: az idén 39. alkalommal tartott játékokon ismét látványos és szemkápráztató lovagi tornákra, korhű versenyekre, illetve kulturális programokra lehet számítani. Eőry Dénes visegrádi polgármester bevallotta, hogy az ő kedvenc programja az esti viadal, ahol szikráznak a fegyverek, de kedveli a zárónap utolsó mérkőzését is, mert ott még utoljára mindenki mindent belead.

2024. 07. 07. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat a látogatók mellett azok teszik különlegessé, akik részt vesznek benne – mondta Cseke László, a Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője az idén 39. éve megrendezett játékokról lapunknak. Az ügyvezető kijelentette: az, hogy valami közel négy évtizeden át töretlenül meg tud maradni, már önmagában tiszteletreméltó. Ez nem sikerült volna a támogató, kiemelkedő személyiségek nélkül, köztük Kassai Lajos világhírű lovasíjásszal, Mónus József ötszörös világbajnok távlövő íjásszal, illetve Vermes Balázs és Vermes István nomád olimpiai bajnokokkal.

Íjászversenyeket is rendeznek, ahogy a középkorban (Fotó: a rendezvény Facebook-oldala/Greguss Tamás)

 

Programkavalkád várja a látogatókat

Cseke László hangsúlyozta, a palotajátékokon sokrétű a programajánlat, melyből kiemelkedik az egykori három nagy lovagi torna: a cseh, a lengyel és a magyar királyé, melyeket a királyi palota eredeti lovagi tornapályáján mutatnak be. 

Nem sok ilyen hely van a világon, ahol ma arra használják a helyszínt, amire a középkorban is, ráadásul fedett a lelátórendszere, ahol 1800-an tudnak egyszerre leülni, nincs más ilyen történelmi fesztivál. 

A királyi palota fantasztikus látványt mutat a játékok idején, mivel hagyományőrző csoportok teszik élővé a hercegi lakosztályt. Ugyanaz a tevékenység folyik ott most, mint a középkorban: az írnokok okleveleket fogalmaznak, a királyi palota konyháiban korabeli ételeket készítenek autentikus alapanyagokból, és megelevenedik a Zsigmond korabeli hálószoba is. Ezenkívül reneszánszukat élik a palota előtti parkban tartott páncélos vívóversenyek, melyekre nagyon sok külföldi érkezik, és már világbajnokságot is rendeznek belőle. Óriási vonzerővel bír a lovagi kultúra, sokan szeretnének lovagként megmérkőzni. Ha valaki versenyzőként jelentkezne, annak nincs akadálya, de néhány feltételt teljesítenie kell, például be kell szereznie testre szabott páncélt, rengeteg gyakorlásra és edzésre van szüksége, legyen szó bármelyik versenyszámról – ismertette Cseke László.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezetes programot nyújtanak a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok (Fotó: a rendezvény Facebook-oldala)

Hangsúlyozta: külön programokkal várják a gyerekeket: középkori gyerekjátékokat játszanak egy parkszínpadon, de a kicsik nézhetnek bábszínházat is. Fontos a kézművesvásár, ahova az anyaország mellett sokan érkeznek Erdélyből és a Felvidékről minőségi termékekkel. Külön műfaj a középkori zene világa: a magyarokon kívül lengyel, cseh és olasz együttesek lépnek fel, akik péntek és szombat este óriási középkori vigasságot csapnak nagy táncmulatság és kavalkád közepette. Ugyanezen a két napon vonul egy fáklyás királyi menet, melyet az esti lovagi torna követ. Ekkor a fények egészen más hátteret vetítenek a királyi palotára és a fellegvárra, különleges varázst adva az éjszakai bemutatónak.

 

Nemzetközi seregszemle, baráti árak

Felidézte: a rendezvény az 1335-ös visegrádi világkongresszusnak állít emléket, és arra nagyon büszkék, hogy töretlenül kitartottak mellette, hiszen ez nélkülözhetetlen a hagyományok ápolásához. Közel ezer szereplőt várnak 14 országból, akik azért jönnek ide, hogy a magyarokkal közösen vegyenek részt ezen a középkori ünnepen. 

A játékoknak csodálatos helyszínt nyújt Visegrád, ahol nemcsak az épített örökség, hanem a táj is olyan káprázatos szépségű, hogy Olaszországból, Franciaországból, valamint a szomszédos országokból érkeznek ide látogatók és fellépők, mert mindenkit lenyűgöz a hely varázsa. 

– Szeretnénk a hagyományt életben tartani, és azért dolgozunk, hogy ez így legyen a következő négy évtizedben is – fejezte ki Cseke László.

Mindenkit szeretettel várnak; sikerült barátira szabni az árakat is, érdemes tehát mindenkinek megragadni az alkalmat arra, hogy egy nemzetközi szinten elismert fesztivál hangulatát élje át július második hétvégéjén (idén ez július 12–14-re esik), ahogy már hagyománnyá vált az elmúlt közel négy évtizedben. 

Megfelelő felszerelés és fizikai felkészültség kell a jó szerepléshez a lovagi tornákon (Fotó: a rendezvény Facebook-oldala)

 

A palotajátékok erősítik a nemzeti identitástudatot

Eőry Dénes, Visegrád polgármestere felidézte, hogy az első ilyen rendezvény idején 10 éves volt, azóta folyamatosan gyarapodik a szereplők száma, a játékok a visegrádiak életének a részévé váltak. 

A településvezető leginkább a Kárpát-medencében élő kisgyermekes családoknak ajánlaná a palotajátékokat, mert innen minden generáció sokat tanulhat a magyar történelem egyik meghatározó eseményéről annak eredeti helyszínén, tovább erősítve ezzel a nemzeti identitástudatot.

– Nagyon büszkék vagyunk a rendezvényre, egész évben erre készülünk. Visegrádról a legtöbb embernek a fellegvár után már a palotajáték-esemény jut az eszébe – mutatott rá.

A sötétben vívott csaták a leglátványosabbak közé tartoznak (Fotó: a rendezvény Facebook-oldala/Greguss Tamás)

Eőry Dénes egyik kedvenc programja az esti előadás, mert akkor szikráznak a kardok a párviadalokon és a lovagi tornákon, így a jelenetek látványosabbá válnak a sötétben. Ezenkívül a polgármester nagyon kedveli a vasárnapi záró előadást is, amelyen a szereplők mindent beleadnak, hogy megmutassák tudásukat a nézőknek, ekkor érződik valami plusz a résztvevők teljesítményén.

Borítókép: Éjjeli bajvívás a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon (Fotó: a rendezvény Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.