A kommunizmus alatt börtön járt a zászlóért, ma már a bazilikát díszíti

A százhúsz éve született Kerkai Jenő atya előtt tisztelegnek a zászlóval.

Forrás: Sonline2024. 08. 20. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az andocsi Nagyboldogasszony ünnepen Bekes József és családja egy KALOT-zászlót ajándékozott Nyéky Kálmánnak, az andocsi bazilika plébánosának – adta hírül a Somogy vármegyei hírportál (Sonline). Mint írták, manapság ritka a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete (KALOT) zászlója, amellyel a gyűjtő annak alapítójára, a mártír Kerkai Jenő jezsuita atyára is felhívta a figyelmet, akit éppen Kaposvárról vittek börtönbe és kínoztak meg az ávósok. 

„Az idei év születésének 120-ik évfordulója, de sajnos méltatlanul kevés megemlékezést tartanak Kerkai Jenőről, pedig ő is, csakúgy mint egykori tanára, Mindszenty József, megérdemelne egy szobrot Kaposváron”

– mondta Bekes József. 

Bekes József és családja a KALOT-zászlóval (Forrás: Sonline.hu)

A hírportál szerint Nyéky Kálmán örömmel vette át a ritkaságszámba menő ajándékot, amelynek birtoklásáért annak idején börtön járt. Most a bazilikát gyarapítja – már második alkalommal, hiszen a KALOT-zászló 1939-ben már látható volt itt egy zarándoklaton. A plébános rámutatott, a történelmi emlékeknek nagyon fontos szerepük van mindannyiunk számára. 

„A zászlók kifejezik identitásunkat és különösmódon is tudnak lelkesíteni bennünket. Azt remélem, hogy az andocsi kolostorban ez a KALOT-zászló emlékeztetni fog mindenkit hőseink hitére és buzgóságára”

– mondta a Sonline megkeresésére Nyéky Kálmán. 

Kerkai Jenő a kaposvári jezsuita rendházat vezette, s egész életét a magyar nép felemelésének szentelte, korának megrendíthetetlen alakja volt, a kommunista hatóságok 1949 februárjában mégis letartóztatták, majd államellenes összeesküvés és népellenes tevékenység vádjával elítélték. Őt tartják a modern kereszténydemokrácia megalkotójának, és nagyban hozzájárult az agrárművelődés megszervezéséhez. Tízéves börtönbüntetése után Pannonhalmára került egy idősek otthonába, és itt hunyt el 1970-ben. 

Kerkai Jenő jezsuita szerzetes, a KALOT alapítója megjelenik a Mindszentyneum második emeleti kiállításában is, ahol a kommunista diktatúra ideje alatti egyházüldözés áldozataira emlékezünk. Középiskolai tanulmányait a Zalaegerszegi Magyar Királyi Állami Főgimnáziumban végezte 1915–1923 között, hitoktatója Pehm (Mindszenty) József volt. Kerkai Jenő volt a magyar jezsuiták közül a leghosszabb ideig börtönben lévő szerzetes, az intézet külön vitrinben őriz tőle tárgyakat. 

 

Borítókép: Bekes József és Nyéky Kálmán, az andocsi bazilika plébánosa a KALOT-zászlóval (Forrás: Sonline.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.