A hanyagság is sokba kerülhet: elvihetik az út menti járműveket

Megjelent egy miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján, amely szabályozza a közúti területen veszteglő járművek elszállítását. Akár eladásra vagy bontóba is kerülhetnek a járművek. A tulajdonos kisebb hanyagsága is sokba kerülhet.

2024. 08. 19. 20:30
elszállíthatják az út menti járműveket. kormányrendelet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőben a közútkezelő elszállíthatja az út mellett veszteglő autókat. Ezek a járművek bontóba is kerülhetnek, de akár el is adhatják őket – derül ki a kormány honlapján megjelent miniszteri rendelet tervezetéből.

Út menti jármű, autóbontó, rendelet
Az út menti járművek akár autóbontóba is kerülhetnek (Fotó: NAV)

A rendelet célja a közúti területen, a közúti forgalom biztonságát veszélyeztető módon veszteglő járművek elszállításának, tárolásának és szükséges esetben értékesítésének szabályozása.

 

Azonnali intézkedés

Mint az augusztus 1-jéig társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentumokban olvasható, az országos közutakon a megállási tilalom hatálya alatt a közúti forgalom biztonságát veszélyeztető vagy a közútkezelői feladatok végzését akadályozó, a közúti ellenőrzéseket akadályozó módon várakozó, továbbá a közút területén hátrahagyott járművekre vonatkozik majd a szabály.

A rendelet életbe lépésével felhatalmazzák a közútkezelőt, hogy bizonyos esetekben azonnal vagy néhány órán, napon belül elszállítsa a járműveket.

A jogszabály négy esetet különböztet meg, így azonosíthatatlan járműnek nevezi, amelyen nincsen hatósági jelzés, azaz rendszám, valamint tulajdonosa nem megállapítható. Elhagyott járműnek értik, amelynek vezetője nem tartózkodik a helyszínen. A hátrahagyott jármű az olyan veszteglő jármű, amely a közút területén, lakott területen kívül legalább 72 órája változatlan helyen áll. Veszteglő jármű a tervezet megfogalmazása szerint, amely a közúti forgalom biztonságát veszélyeztető, a közútkezelői feladatok végzését akadályozó, a közúti ellenőrzések helyszínén a méréseket, valamint a közúti ellenőrzéseket akadályozó módon várakozik.

 

Eladhatják az autót?

Ha a járművet elszállítják, akkor egy tárolási helyre kerül, ami a tervezet szerint „a közútkezelő vagy a jármű feltalálási helye szerinti gyorsforgalmi út illetékes mérnökségéhez tartozó útszakaszon járműmentést- és szállítást, illetve segélyszolgálatot biztosító megbízott telephelye, ahol az elszállított járművek tárolása és visszaadása biztosítható”.

Az érintett jármű a gyorsforgalmi út pihenőhelyére szállítható,

  • ha a veszteglő jármű helyszínen tartózkodó jármű vezetője ezzel egyetért és az elszállítás költségének megfizetését vállalja a helyszínen,
  • illetve ha nincs a veszteglő járműnek a közutat szennyező vagy károsító hibája vagy sérülése.

De itt is legfeljebb 72 órát lehet a kocsi, utána elviszi innen a közútkezelő. Ha a jármű tulajdonosa nincs a helyszínen, amikor a közútkezelő észleli a szabálytalanságot, és a járművet végül elviszik, s csak az elszállítással és tárolással kapcsolatosan felmerült költségek megfizetését követően vehető vissza.

E visszavétel elmaradása esetén a járművet a közútkezelő értékesítheti (árverésen) vagy más módon hasznosíthatja, akár át is adhatja a regisztrált bontó-hulladékkezelő részére.

Ha intézkedés közben jelenik meg az elhagyott jármű tulajdonosa, akkor kérheti az elszállítás félbeszakítását vagy megszüntetését, de a rendelet szövege szerint a megkezdett intézkedés költségét ki kell fizetnie.

 

Mennyibe kerülnek majd az intézkedések?

A miniszteri rendelet meghatározza az intézkedés költségeit is, melyeket 1800/3500 kilogramm össztömegig szerint két kategóriába osztottak:

  • segélyszolgálat: 39 000/46 800 forint
  • járműszállítás 2 személyig: 46 800/58 500 forint
  • járműszállítás 2-5 személyig: 58 500/78 400 forint
  • személyszállítás (külön járművel): 35 100/35 100 forint
  • plusz vontatmány (utánfutó, lakókocsi, tréler): 27 300/31 200 forint
  • darus, dollys autómentés (nem gurítható jármű esetén): 78 400/117 000 forint
  • tárolás járműegységenként, szilárd burkolattal ellátott, őrzött telephelyen, naponta: 3900 forint egységesen
  • Éjszakai pótlék (20:00–06:00): plusz 25 százalék
  • Hétvége/ünnepnap/munkaszüneti nap, pótlék (0-24): plusz 25 százalék

A rendelet indoklása szerint a fenti rendelkezésekre azért van szükség, mert az országos közutak rendszerint nagyobb sebességű haladást biztosítanak, lakott területen kívül közvilágítással nem ellátottak, így

az ott veszteglő járművek a közúti forgalom biztonságát fokozottan veszélyeztetik,

emellett akadályozzák a közútkezelő feladatainak ellátását. Biztosítani akarják a közútkezelői feladatok (például út menti kaszálás, padkajavítás, burkolatjavítás stb.) elvégzését, illetve a túlsúlyos, illetve túlméretes járművek közlekedésének biztosítását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld-archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.