Dénes Ferenc: Magyarország képes megrendezni egy olimpiát + videó

A sportközgazdász szerint társadalmi összefogásra és átgondolt tervezésre van szükség, ha ezek megvalósulnak, akkor Budapest is alkalmas arra, hogy egy gazdaságos, fenntartható olimpiát rendezzen a jövőben.

2024. 08. 13. 18:08
Olimpia záróünnepség
Magyar sportolók az Olimpia záróünnepségségén Fotó: MTI/Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap véget értek a párizsi olimpiai játékok. A magyar csapat összesen 19 éremmel tért haza, a sikereket pedig hazánkban is milliók kísérték figyelemmel. Ez minden olimpia idején így van. Együtt szurkol az ország a magyar sportolókért, a sikerekért. 

Pontosan ezt a népszerűséget próbálta meglovagolni Karácsony Gergely is. A főpolgármester az olimpia ideje alatt egyeztetett Thomas Bach-hal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével, majd hirdette közösségi oldalán, hogy Budapest már most is rendelkezik szinte az összes sportlétesítménnyel, ami a nyári játékok megrendezéséhez szükséges. Korábban azonban nem éppen sportbarát arcát mutatta. 2019-es kampánya során stadionstopot hirdetett. 

Akkor még azzal igyekezett népszerűséget szerezni, hogy kijelentette, addig nem épül Budapesten új stadion, amíg nem lesz minden kerületben CT-berendezés. A főpolgármester beleszállt a hiánypótló Nemzeti Atlétikai Stadion felépítésébe is. 

Korábban azt mondta, hogy szerinte arra nincs szükség, miután viszont tízmilliók nézték világszerte a sikeres rendezésű budapesti atlétikai világbajnokságot, közösségi oldalán azonnal arról posztolt, hogy ő is jelen van a nézőseregben. 

Nem meglepő, hogy a sportlétesítmények felépülését lépten-nyomon támadó főpolgármester fel akar ülni a sport népszerűségének hullámaira. A Magyar Nemzet által megkérdezett budapesti lakosok mindegyike eredményesnek értékelte és figyelemmel kísérte a párizsi szereplést. Persze volt, aki szerint néhány érem még belefért volna, de így is elismeréssel beszéltek az eredményekről. Vagyis az olimpia, úgy mint a világ minden táján, a legnépszerűbb sportesemény idehaza is. Olimpiát pedig többször is rendezett volna hazánk. Sokak szerint pedig Budapestnek rendeznie is kell egyszer olimpiát. 

 

Mint emlékezetes, a Momentum azzal robbant be a politikai köztudatba, hogy azért gyűjtött aláírást, hogy ne valósulhasson meg a nagy álom. Éppen emiatt a rendezésre is esélyes Budapest helyett került Párizsba a 2024-es nyári olimpia megrendezésének lehetősége. A Momentum azzal kampányolt, hogy Magyarország nem képes olimpiát rendezni, mivel szerintük az összeroppantotta volna a magyar gazdaságot. Arról lehet, hogy lemaradt akkoriban a parlamenti küszöb alá becsúszott párt, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség éppen a takarékos, fenntartható olimpai rendezéseket tűzte zászlajára. 

Nem mellesleg, a NOB és a magántőke is rendszeresen beszáll már jó ideje a rendezésbe. A Momentum, beleértve Fekete-Győr András korábbi elnököt is, a 2017-es Nolimpia kampány ellenére azzal tetszelgett az olimpia idején, hogy milyen szép sikereket érnek el sportolóink. 

Napról napra érkeztek az újabb posztok a párttól a magyar érmekről, gratulációkról és hálálkodásról. Csakhogy még néhány hónapja a kampányban is azt húzta elő a párt, hogy milyen sikeres volt az olimpiát megakadályozó küldetésük. A szlogen akkor az volt, hogy „Mondj nemet az olimpiára és mondj igent a jövőre.”

A Magyar Nemzet ezek után arról kérdezte Dénes Ferenc sportközgazdászt, hogy lehetséges-e a NOB által is meghirdetett fenntartható olimpiát rendezni. A szakember szerint igen, lehetséges. Sőt, egyértelműen kijelentette, hogy Magyarország is képes lehet megrendezni a nyári olimpiai játékokat. Ehhez szerinte két dolog feltétlenül szükséges. 

Egyrészt a társadalmi konszenzus,  mivel ez egy társadalmi vállalkozás. Másrészt pedig arra van szükség, hogy a fejlesztéseket, beruházásokat nagyon jól át kell gondolni, hogy az valóban később is hasznot tudjon termelni. 

Amennyiben ezek megvalósulnak, akkor Magyarország, Budapest képes megrendezni egy olimpiát a jövőben – fejtette ki Dénes Ferenc.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.