Figyelmeztetnek a tűzszerészek, ezt kell tenni, ha robbanótestnek tűnő tárgyat találunk + videó

Fontos, szó szerint életbevágó szabályra hívta fel a figyelmet a honvédség, ami mindenkire, még a profikra is vonatkozik.

2024. 08. 07. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha robbanótestnek tűnő tárgyat találunk ne nyúljunk hozzá, hívjuk a rendőrséget! – figyelmeztetett a honvédség Youtube-csatornájára feltöltött videójában a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred egyik tűzszerésze. Hangsúlyozta, a robbanótestek borotvaéles szélű repeszekre szakadhatnak szét, amik olyan sebességgel haladnak a robbanás hatására, hogy akár egy könnyebb páncélozott járművet is át tudnak ütni.

Van nálunk egy nagyon fontos szabály. Amíg nem ismerjük a robbanótestet, nem nyúlhatunk hozzá. Ezt minden tűzszerész betartja, és ez rád is vonatkozik

– szögezte le.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, legutóbb júniusban akadtak egy második világháborús gránátra egy üllői építkezésen. Nem is történt semmi baj, ugyanis a megtalálók úgy tettek, ahogy a videóban szereplő honvéd is mondta: hívták a rendőrséget, akik hívták is a tűzszerészeket. 

Forrás: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

A helyszínre érve Fazekas Judit zászlós, tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús, 82 milliméteres szovjet aknavető repeszgránát került elő kilőtt állapotban, sérült gyújtószerkezettel. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái elszállították, majd biztonságos körülmények között megsemmisítették a robbanótestet.

Borítókép: A MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái munka közben (Forrás: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.