Megdőlt a magyarok tömeges kivándorlásáról szóló mítosz

A számok cáfolják a baloldali pártok hangulatkeltéseit.

Forrás: Mandiner2024. 08. 22. 15:52
CIllustration: Fotó: Éberling András
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kampányban több ellenzéki álhírgyártó politikus egymilliónál is több kivándorlót emlegetett, sőt a vendégmunkások és az illegális bevándorlók összemosása is napi gyakorlat náluk – írta a Mandiner hasábjain a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gazdaság és versenyképesség kutatóintézetének munkatársa, Szalai Piroska. 

A szakértő leírta, a KSH nyilvános adatai között 2001-től, az Eurostaton pedig 1995-től találjuk meg a magyarországi ki- és bevándorlás éves adatait. Ezek szerint 1995 óta a nemzetközi vándorlási egyenlegünk pozitív, azaz nem volt Magyarországon olyan év, amelyben többen vándoroltak volna ki, mint ahányan költöztek hozzánk. 

A KSH különbontja az adatokat magyar és külföldi állampolgárokra, sőt a bevándorló magyar állampolgárokat tovább bontja Magyarországon született visszavándorlókra és külföldön született bevándorlókra. A hivatalos adatok szerint pedig 1995 óta összesen nem vándoroltak ki egymillióan Magyarországról (606 ezer fő az 1995–2023 időközi összes létszám), s ebben benne vannak azok a külföldiek, akik pár évre érkeztek hazánkba dolgozni vagy tanulni, s ahogy lejárt a megbízásuk, visszamentek a hazájukba

– írta Szalai Piroska, majd hozzátette,  emellett 1995 óta több, mint egymillióan bevándoroltak hazánkba, akiknek egy része itt maradt, másik részük a költözés okának lejárta után elhagyták az országot. A külföldiek bevándorlásának jelentős része azzal magyarázható, hogy hazánkban magas a többségében külföldi döntéshozatallal rendelkező cég, ahol külföldi és magyar munkavállalók vegyesen dolgoznak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.