Nem kötött vádalkut a baloldal háttérembere

Felajánlotta a nyomozati alku lehetőségét az ügyészség a baloldal háttéremberének, P. Gábornak az óbudai korrupciós ügyben – nyilatkozta lapunknak a férfi ügyvédje. Barabás Éva elmondta, védence nem kötött egyezséget az ügyészséggel, azt pedig tagadja, hogy ő szerepel abban a videóban, amelyben korrupciós pénzeket számolnak.

2024. 08. 23. 5:01
Budapest, 2023. június 3.
Az 1906-ban épült Városháza, Polgármesteri Hivatal Óbudán a Fõ téren. Mellette jobbra a Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytérnek is helyet adó lakóépület.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óbudai korrupciós ügy egyik szereplőjének, P. Gábornak az ügyvédje reméli, hogy védencének szeptemberben már nem hosszabbítják meg a letartóztatását. Szerinte ugyanis a kényszerintézkedésre semmi szükség. Barabás Éva lapunknak elmondta, hogy a bíróság a bizonyítási eljárás esetleges befolyásolásának veszélye miatt rendelte P. Gábor letartóztatását.

Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra a körülményre, hogy az ügyben még 2021 végén rendelték el a nyomozást az úgynevezett Anonymous-videók hatására.

– Ha bárki bármit befolyásolni akart volna, azt már régen megtehette volna, de nem történt ilyen és az ügyészség sem tudott ilyet felmutatni egyik gyanúsított esetében sem – hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy az ügy gyanúsítottjainak többsége szabadlábon védekezhet, ők megkaphatják a teljes nyomozati iratot, azt kezdenek vele, amit akarnak, esetükben nem tett indítványt az ügyészség kényszerintézkedés alkalmazására. Sérelmezte azt is, hogy míg a sajtó megszerezte a nyomozati dokumentumokat, ügyfelének az iratmegismerési jogát az ügyészség továbbra is korlátozza.

– A gyanú szerinti állítólagos vesztegetővel szemben, aki egyébként első körben tagadta a bűncselekmény elkövetését, az ügyészség soha semmilyen kényszerintézkedésre nem tett indítványt

 – nehezményezte az ügyvéd. Barabás Éva hozzátette, hogy ez a személy nem sokkal később egyezséget kötött az ügyészséggel, korábbi tagadása ellenére beismerő vallomást tett és lényegében az ő terhelő vallomása alapján került sor Czeglédy Gergő alpolgármester meggyanúsítására.

Az ügy részleteiről nem kívánt beszélni, de mint mondta, az ügyészség a gyanúsítottakat terhelő bizonyítékok java részét különböző alkuk útján szerezte be. Elárulta továbbá, hogy a vádhatóság a védencének is felajánlotta az egyezségkötés lehetőségét, amitől azonban P. Gábor elzárkózott.

– Még a mielőbbi szabadulás érdekében sem akart olyan dolgokat elismerni, amelyeket nem követett el – magyarázta az ügyvéd, aki úgy véli, az igazmondási kötelezettség nélkül tett vallomások között több ellentmondás van. Példaként említette, hogy az egyik alkut kötő személy azt állította, a sajtóban is megjelent videófelvételen, amelyen állítólagos pénzvisszaosztás történik, P. Gábor szerepel. – Ezen a felvételen azonban nem a védencem látható – hangoztatta Barabás Éva.

Az óbudai korrupciós botrány

Emlékezetes, ez az az ügy, amelybe belebukott az óbudai polgármester, Kiss László, valamint alpolgármestere, Czeglédy Gergő.

 Mindkettőjüket minősített vesztegetéssel gyanúsítják és mindketten letartóztatásban vannak. A korrupciós ügy persze nem velük kezdődött, a történet szálai több évvel korábbra vezetnek vissza.

A bombát Anonymous robbantotta 2021 őszén, több videó kiszivárogtatásával. Például közzétette azt a rejtett kamerás felvételt, amin látható, hogy vélhetően korrupciós pénzeket számolnak egy autóban. 

A felvételeken jól kivehető, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

 Anonymous szerint P. Gáborék számolták a bankjegykötegeket a kocsiban, aki ezt tagadja. 

Az ügyben nyomozás indult, az első gyanúsítottakat március elején fogták el, de az érintettek köre idővel tizenhat főre bővült. A gyanúsítások túlárazott és fiktív szerződésekről, százmilliós kenőpénzek visszaosztásáról szólnak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.