Titokzatos magyar nők nevei az űrben

Már kilenc üstököst fedeztek fel a magyarok.

2024. 08. 23. 8:24
Világûr, 2020. október 20. A NASA tizenkét PolyCam-felvételbõl összeállított mozaikképe a Bennu aszteroidáról, amelyeket az OSIRIS-Rex kisbolygókutató ûrszonda készített 24 kilométer távolságra a földközeli kisbolygótól 2019. december 2-án. A szonda a tervek szerint 2020. október 21-én megérinti a Bennu felszínét, hogy abból mintát vegyen. Ez az elsõ eset, hogy az Egyesült Államok mintát próbál begyûjteni egy aszteroida felszínérõl. MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két napja a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) Kis Égitestről Nómenklatúra Munkacsoportja (WG Small Bodies Nomenclature) jóváhagyta egy tucat új kisbolygó magyar elnevezését – derült ki Kiss László csillagász új Facebook-bejegyzéséből.

Az új nevek között számos olyan kiemelkedő magyar nő szerepel, akik tehetségük és munkásságuk ellenére kevésbé ismertek a szélesebb nyilvánosság előtt. Ezek az elnevezések nemcsak az érintett nők tudományos, művészeti vagy társadalmi hozzájárulásait ismerik el, hanem segítenek abban is, hogy munkásságuk a jövő generációi számára is emlékezetes maradjon. A kisbolygók nevének megválasztása egyben tisztelgés is a magyar kultúra és történelem jelentős alakjai előtt, akik mostantól az űrben is nyomot hagynak.

Ehhez kapcsolódóan nemrégiben történt az is, hogy egy magyar csillagász két új üstököst is felfedezett, mindkét égitest északon, a Camelopardalis (Zsiráf) csillagképben látszik. Ezzel a felfedezéssel hétről kilencre nőtt a magyar csillagászat története alatt felfedezett üstökösök száma, az egy héten belüli két új felfedezés pedig egyedülálló magyar rekordnak számít. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.