Több évtizedes adósságot törleszt a kormány

Méltó körülményeket teremt a kormány nemzeti himnuszunknak azzal, hogy nyolc és fél mil­liárd forintos fejlesztést indít Szatmárcsekén – mondta lapunknak ­Vincze Máté kulturális fejlesztésekért felelős államtitkár. Szerinte a beruházás gyógyír lehet arra a történelmi sebre, melyet a trianoni döntés okozott a térségben. A tervek szerint az itt lakók élvezhetik majd annak az előnyeit, hogy fejlesztik a helyi út- és csatornahálózatot, a kerékpárutakat és a tiszai vízi turizmust, de várható a kulturális turizmus színvonalának emelkedése is.

2024. 08. 28. 4:45
EP2I7790
Budapest nemzeti múzeum kertje t Vincze Máté közgyűjtemény Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régi adósságát törleszti a magyar kormány a Szatmárcsekén megvalósuló Himnusz-emlékhely beruházással – mondta lapunknak Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Mint hangsúlyozta, 

a kormány nyolc és fél milliárd forintos fejlesztést indít, és ezzel teremt méltó körülményeket nemzeti imánknak, a Himnusznak. Ezzel egyben ápolja a Kölcsey-életművet, épít zarándokhelyet, megújítja a csónakos temetőt, valamint Szatmárcsekét és környékét, így teremtve örök emlékhelyet a teljes magyarság, nemzetünk számára.

A helyettes államtitkár szerint a megújulás elképzelhetetlen lenne Szatmárcseke aktív, cselekvő közössége nélkül. A település önkormányzata, valamint a szatmárcsekei református egyházközség, vagyis a helyiek által készített komplex tervekhez többek között a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Nemzeti Művelődési Intézet, illetve a Nemzeti Örökség Intézet szakemberei is hozzáadják tudásukat, tapasztalatukat.
– A teljes beruházás 15 projekteleme több évre oszlik el, egybeköti ezeket Szatmárcseke történelmi és jelenleg is aktív közössége, továbbá közös nemzeti imánk. Így minden nehézség és a rájuk adott hibás brüsszeli válaszok ellenére azt reméljük, hogy országunk Ukrajnával határos részén a beruházás az elkövetkezendő években meg tud valósulni – fogalmazott a helyettes államtitkár.


Jövedelem a helyieknek

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint az a szándékuk, hogy fenntartható, tartalmas, innovatív épületegyüttest hozzanak létre. Ez úgy állít méltó emléket nemzeti imánknak, hogy nem terhet ró, hanem bevételt teremt a csekeieknek és a környéknek. A  létrejövő múzeumi kiállítás előképei azok a Petőfi Irodalmi Múzeum vagy a Magyar géniusz program égisze alatt a közelmúltban létrejött, látványos, az alfa generáció nyelvén is szólni képes, ugyanakkor méltóságteljes és fenntartható tárlatok, amelyek a Magyar Nyelv Múzeumában, vagy a Petőfi-szülőház és -emlékmúzeumban láthatók. – Nagy feladat, de egyáltalán nem reménytelen, hiszen hazánknak kiemelkedő, nemzetközileg is elismert múzeumpedagógusai vannak. Meggyőződésem, hogy a XXI. században a magyar múzeumpedagógia olyan mértékű kulturális innováció, amilyen a XX. században a Kodály-módszer volt: interaktív élményként adja tovább a kulturális örökséget az utánunk jövőknek – tette hozzá. 

EP2I7801
Létrejön a Himnusz-zarándokház is Szatmárcsekén (Fotó: Teknős Miklós)

Vincze Máté felidézte: tavaly volt kétszáz éves Magyarország alaptörvénybe iktatott nemzeti imája, a Himnusz. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. A kerek évforduló újabb lendületet adott azoknak az elgondolásoknak, melyek szerint kiemelt emlékhelyhez méltó környezetet kell teremteni nemzeti imánknak, nemzeti összetartozásunk jelképének.

 

Történelmi seb

A helyettes államtitkár kijelentette: Szatmárcseke jó természeti adottságú, büszke település, az elmúlt évszázadban azonban különösen nagy mértékben sújtották a magyar tragédiák. A trianoni döntés elzárta organikus kapcsolatait a Partiumban és Kárpátalján. A kommunisták a hatvanas években „a múltat végképp eltörölni” filozófia jegyében lerombolták azt a kúriát, ahol Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt, ahonnan országgyűlési képviselői, közéleti feladatait is ellátta. Helyére egy olyan, már akkor sem a minőségi elvet megtestesítő kultúrház-rendezvényközpont épült fel, amelynek a helyiek jó gazdái voltak ugyan, kihozták belőle a lehető legtöbbet, de felépítésekor is lehetett tudni, hogy a kulturális elnyomás, a marxista történelemszemlélet emlékhelye jött vele létre, egy seb a történelmünkön.
Vincze Máté elmondása szerint a Kölcsey-kúria eredeti homlokzatát, látképét fellelték a levéltárakban, így a történelmi seb begyógyulhat Szatmárcsekén, helyreállhat az eredeti kúria, természetesen már a XXI. század funkcio­nalitásával, a helyi igényekre szabva. 

A komplex fejlesztési program legnagyobb költségeleme ez a tétel, de kulturális jelentőségében hasonló nagyságrendű a különleges csónakos fejfás temető helyreállítása, egy másik nemesi kúria kulturális-tanulmányi turisztikai célú felújítása, vagy a Himnusz-zarándokház létrehozása.

 

Profitál a környék is

A helyettes államtitkár kijelentette, a fejlesztés nem önmagában értelmezendő, összhangban van olyan korábbi és jövőbeni fejlesztésekkel, mint az ­M3-as­ autópálya meghosszabbítása Vásárosnaményig, a helyi út- és csatornahálózat megújítása, kerékpárutak vagy a tiszai vízi turizmus fejlesztése. Így aztán a Himnusz-emlékhely fejlesztése sem csak Szatmárcsekének kedvez, hanem az egész környéknek.
A fejlesztés Szatmárcsekén több mint százezer négyzetmétert, vagy ha csak az építményeket nézzük, több mint 26 ezer négyzetmétert érint, de az egész járásra, a vármegye nagy részére is kihat.

– A nagy volumenű beruházással egy látványos, minőségi és fenntartható fejlesztést akarunk létrehozni, célunk, hogy népszerűbbé váljon az oktatási, a kulturális, a sport- és az egyházi zarándokturizmus is. 

A környék számos nagy reformkori gondolkodót, alkotóművészt adott nekünk, és a szatmárcsekei fejlesztés arra is alkalmat ad, hogy a szigetszerű emlékhelyek összekapcsolódjanak, így akár reformkori kulturális útvonalak jöjjenek létre a jövőben. A beruházás helyben is teremt ugyanakkor magas hozzáadott értékű munkahelyeket. Megfelelő minőségű szállásokat és múzeumokat kell üzemeltetni a minőségi turizmusra koncentrálva. Ez sokat fog segíteni a településnek a benne rejlő lehetőségek kihasználásában – részletezte Vincze Máté.

Ez a beruházás történelmi adósságunk rendezéséről szól (Fotó: Teknős Miklós)

Emlékeztetett: amikor szuverenitással, önrendelkezéssel bírunk, feladatunk begyógyítani a diktatúrák évtizedeiben keletkezett történelmi sebeket. A Kölcsey-kultúra helyreállítása, a könyvtár, az emlékszoba, a közművelődési és múzeumi funkciók fejlesztése, illetve egy méltó rendezvénytér létrehozása ebben a szellemben született meg. Idén a nagyobb beruházások tervezése kezdődik el, valamint azoknak a kisebb elemeknek a kivitelezése, amelyek nem igényelnek tervezést, például az ikonikus csónakos fejfás temető felújítása. Kiváló az együttműködés a térség országgyűlési képviselőjével, Tilki Attilával, aki garanciát jelent arra, hogy Szatmárcseke és a környező települések egyaránt profitálnak a fejlesztésekből – jelezte.

 

Adósságrendezés és segítségnyújtás

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: 

ez a beruházás elsősorban történelmi adósságunk rendezéséről szól, illetve a segítségnyújtásról egy olyan közösségnek, amelyben megvan a lelkesedés és a hozzáértés ahhoz, hogy saját magán segítsen.

Szatmárcseke szellemi és kulturális javakban gazdag része Magyarországnak. – Ezeket a javakat a teljes magyarság élvezi, ezért megfelelő gondozásuk is közös ügyünk, segítenünk kell. Olyan kiállításokat fogunk bemutatni és olyan programokat fogunk szervezni a térségben, amelyek révén a jövő generációi is érezni fogják, hogy miért jó és miért büszkeség magyarnak lenni. Egy olyan helyet képzelünk el, ahova el tudnak menni a családok, az iskolás csoportok, és azt látják: ha van akarat, akkor van fejlődés is – mondta Vincze Máté.

Borítókép: Vincze Máté helyettes államtitkár szerint az emlékhely is segíthet a történelmi sebek begyógyításában (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.