Bagdy Emőke: El van torzulva az egész kultúránk

Óriás csecsemőkké vagyunk torzítva, függünk mindentől, az élvezeti szerektől, hedonista kultúrában élünk. Bagdy Emőke pszichológusprofesszor egy lapinterjúban arról is beszélt, hogy mi a legigazibb boldogság egy nő és egy férfi számára.

2024. 09. 08. 8:50
Bagdy Emőke nyilatkozott fia meggyilkolásáról
Bagdy Emőke
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mókuskerékben futunk, nem szabadulhatunk ki belőle, teljesen be vagyunk fogva. A konzumvilág parancsol, azt mondja, hogy kergesd a pénzt, mert ha egy családban nincs kettős munkavállalás, akkor éhkoppon maradsz. De hát a természet szerint az volna a legjobb, ha az anya otthon maradhatna a gyermekével a kényes időszakokban, ám sok anya nem mer szülni, mert fél, hogy kiesik a munkarutinból, ráadásul szorong, mert nem tudja, hogy kerül vissza a helyére, és ha visszamegy, vajon fel tud-e zárkózni… Beragad az egzisztenciális szorítóba. Ezek pórias, anyagias szempontok, de eldönthetnek sorsokat” – fejtette ki a Demokrata hetilapnak adott interjújában Bagdy Emőke. A pszichológusprofesszor kifejtette, hogy demográfiai értelemben is sorsdöntő az első gyermek születésének időpontja, hiszen „csodálatos kutatások” bizonyítják, hogy ha egy nő harmincéves kora előtt szül, akkor még szülni fog több gyermeket is. Szerinte ha egy nő nem szül, életének egy adott pontján krízisbe kerül majd, és akkor ámokfutásba kezd, pszichoszomatikus betegségek gyötrik vagy depresszióba esik. „Nem fenyegetek senkit, ezek tények” – tette hozzá Bagdy Emőke, aki szerint „félagyúak” vagyunk, azaz óriások az érzelem nélküli okosság, racio­nalitás birodalmában, de törpék az érzelmi életünkben.

HZ1_5341
Bagdy Emőke szerint óriás csecsemőkké torzítottak minket (Fotó: Havran Zoltán)

Arról is beszélt, hogy manapság megkésve alakul ki a fiatalok felnőttidentitása, hiszen a többségük korán pubertál, de a felnőtté érés évei rettenetesen kinyúlnak. „Régebben 10-12 éves korban kezdődött és 25 éves korban lezárult, de manapság eltart 30-35 éves korig is. Ez nem a gének felelőssége, mi csúsztatjuk el. A hardver fütyül ránk, 25 éves korában azt mondja a nőnek, hogy most pompás gyermeket fogsz szülni, harmincéves korában meg arra figyelmezteti, hogy vigyázzon, mert telik az idő! Afölött évről évre romlik a termékenységi arány. Legyünk észnél” – fejtette ki a pszichológus, aki azt tanácsolta: „Anyuka! Ne csinálj a gyermekednek mamahotelt, kergesd ki a gyermekedet a világba!”

Függünk mindentől

Bagdy Emőke szerint el van torzulva az egész kultúránk, óriás csecsemőkké vagyunk torzítva, függünk mindentől, az élvezeti szerektől, hedonista kultúrában élünk.

Az egész kultúránk megváltozott, és ez az új kultúra elkezdte likvidálni a jobb agyféltekénket, pedig ez az érzelmi oldalunk, az élet sója, mert az, hogy szeretsz, hogy ragaszkodsz, hogy valaki fontos neked, hogy érzel szánalmat, irgalmat és segítesz a másiknak, ez mind az érzelmi és szociális intelligencia terepe. A mai világunkban a bal félteke vált dominánssá, ami ráveszi az embert arra, hogy ne érezzen szánalmat, irgalmat, ne törődjön a másikkal, hanem dolgozzon, hogy feljusson a csúcsra, mert akkor ő lesz az isten

– mutatott rá.

Bagdy Emőke a legigazibb boldogságról

A pszichológusprofesszor kitért rá, hogy a gyermekvállalás támogatásával kapcsolatban a kormányzat részéről az utóbbi tíz évben rengeteg nagyszerű gazdasági intézkedés született, csakhogy ezek gazdaságiak és munkaközpontúak. De szerinte ha innen közelítjük meg a kérdést, akkor tévútra térünk, mert ezek csak korlátozottan hatnak.

Ha nem formáljuk át a társadalmat és a mentalitást, akkor mit sem ér, hogy emelik a családi pótlékot. Rengeteg juttatás van, élnek is velük az emberek, de nem ez a lényeg

– mutatott rá, hozzátéve, hogy a fejünkben dől el, hogy szeretnénk-e családot, szeretnénk-e gyermeket. „Erre mit mond a konzumkultúra által félrenevelt materialista, földhözragadt, egoista ember? Egy frászt fogok gyermeket a világra hozni! »Én« nem küszködöm, »én« nem fogok pelenkát cserélgetni, »én« nem fogok éjszakázni, »én« jól akarok élni, a hedonista boldogságeszményt követve” – vetette fel Bagdy Emőke, hangsúlyozva, hogy a legigazibb boldogság az, amikor nem magunkat, hanem valaki mást teszünk boldoggá, és visszasugárzik ránk, hogy adtam a világnak.

Mi a legősibb öröm egy nő életében? Ha gyermeket szül, mert akkor beteljesül a női sors, a kizárólagos rendeltetés. És mi az igazi öröm egy férfi életében? Amikor karjába veszi a gyermekét, akit nemzett, és a »teremtett ember« átéli saját életadó, teremtő erejének csodáját

– jegyezte meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.