Betiltják az airbnb-zést Terézvárosban + videó

Sikeresen zárult a kerületi szavazás.

2024. 09. 16. 7:01
BPM_2020070801 Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Mát
A belvárosi, egyetemközeli garzonok a legkeresettebbek az egyetemisták körében Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, közülük 3265 fő, azaz 54 százalék szavazott igennel, 2818-an pedig nemmel – közölte hivatalos oldalán a terézvárosi önkormányzat.

A lakók döntése értelmében 2026. január 1-jétől nulla napban határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak a számát, amelyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanoknál.

A döntést az Országgyűlés felhatalmazása alapján ügydöntő szavazáson hozták meg a kerület lakói. A voksolás két héten át, szeptember 2. és 15. között tartott online és három helyszínen minden nap. A 6083 szavazó jóval nagyobb részvételt jelent a hasonló szavazásokhoz képes, a budapesti lakógyűlésen például mindössze kilenc százalék volt a részvételi arány. A döntéssel kapcsolatban Soproni Tamás polgármester a közösségi oldalán azt írta:

Terézváros megmutatta, hogy diktálja a tempót a demokrácia gyakorlásában is. A következő lépés az, hogy a képviselő-testület elé viszem a terézvárosiak akaratát, és rendeletet alkotunk döntésükről. Fontosnak tartom, hogy a változtatás csak 2026. január 1-jén lép életbe, így a vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásra. A kerületiek példát mutattak abból, hogyan lehet élni a demokratikus eszközökkel, és döntöttek arról, hogy milyen kerületben szeretnének élni.

A kínálat növekedését okozhatja a fővárosban, középtávon megfizethetőbb irányba terelheti a lakásárakat és a bérleti díjakat az airbnb-zés esetleges betiltása – írja a Világgazdaság. Az airbnb-zés jövőjéről döntő népszavazás egyelőre csak a VI. kerületre vonatkozik, de a budapesti és az országos albérletárakra, valamint az eladó lakások piacára is hatással lehet. A szeptember elején kezdődött és most lezárult szavazás lakáspiaci hatásairól az Ingatlan.com közölt elemzést, hozzátéve: e lakásokra vonatkozó kormányzati szabályozás is készül, amit néhány héten belül bejelentenek.

Terézváros mind az albérletpiacot, mind az eladó lakásokat tekintve drágább a fővárosi átlagnál, a VI. kerületi eladó lakások átlagos négyzetméterára 1,26 millió forint volt szeptember elején, ami 22 százalékkal haladja meg az 1,03 milliós fővárosi átlagot. A 275 ezer forintos átlagos terézvárosi lakbér pedig 10 százalékkal magasabb a 250 ezer forintos budapesti átlagnál.

A lap szerint első körben a főváros belső kerületeiben fékeződhet a lakásdrágulás, ami a külső kerületek lakásárainak emelkedését is visszafoghatja, és az albérletpiacot is átrajzolhatja a szabályozás. Ha a Terézvárosban rövidtávon kiadott közel háromezer lakásnak csak a fele tér át az albérletpiacra, az több mint duplájára emelné a VI. kerületi albérletkínálatot, a drasztikus kínálatnövekedés pedig rövid távon a bérleti díjak csökkenését is okozhatja.

 

Országos szabályozás jöhet

A rövid távra kiadható lakások jövőjéről szóló terézvárosi szavazás eredményének megfelelő szabályozást javasol a kormánynak Budapesten és akár országosan is a Fidesz fővárosi elnöke. Szentkirályi Alexandra hétvégén jelezte, hogy bármilyen döntést is hoznak az emberek, javasolni fogja a kormánynak, hozzon Budapesten és akár országosan is ennek megfelelő szabályozást.

– A helyi népszavazáson mindenki elmondhatja a véleményét, és nekünk, politikusoknak az a feladatunk, hogy ezt a véleményt tudomásul vegyük és képviseljük – jelezte a fideszes politikus. Kiemelte, hogy éppen ezért figyelemmel kíséri a terézvárosi népszavazást, hiszen az nagyban befolyásolhatja a budapestiek jövőjét és kihathat az országos szabályozásra is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.