Évtizedek óta működő baloldali korrupciós gyakorlatra deríthet fényt a legutóbbi botrány

Nem csupán véletlenszerű esetek sorozatának, inkább hosszú évtizedek óta jellemző gyakorlatnak tűnik.

2024. 09. 06. 9:08
KissLászló, KarácsonyGergely Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Forrás: Origo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja a baloldali vezetésű XVIII. kerületben felmerült állítólagos visszaéléseket, amint arról lapunk is beszámolt. 

Az utóbbi ügyben is az Anonymous által nyilvánosságra hozott hangfelvételek alapján lehet arra következtetni, hogy súlyos bűncselekményeket követhettek el Pestszentlőrincen. Az óbudai korrupciós botrány mellett most ismét egy baloldali vezetésű kerületben indult nyomozás – idézi fel cikkében az Origó.

Még 2022 tavaszán tett feljelentést Budai Gyula fideszes képviselő a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) azt követően, hogy Anonymous egy vágatlan hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyben arról hallhatók információk, hogy a XVIII. kerületi ingatlanfejlesztések után komoly vagyonok vándorolhatnak Szaniszló Sándor DK-s polgármesterhez, a helyi alpolgármesterhez és azokhoz az emberekhez, akik elősegítették a gyors, olajozott ügymenetet. Az említett ügyben két évvel ezelőtt csalás, befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt indult nyomozás. Amennyiben a sajtóhírek szerint folyamatban lévő eljárás igazolja a feljelentő gyanúját, akkor rendkívül súlyos büntetések kiszabását indítványozhatja a bírósági szakban az ügyészség. A felvételeken hallható, hogy az Üllői út 323. szám alatt épülő nyolcvanhat lakásos beruházásból az érintettek négy lakást tudtak maguknak megszerezni. Ezek közül kettőn a helyi polgármester és az alpolgármester, további kettőn pedig az álarcos alak felvételén beszélő, baloldali kötődésű személyek osztozhattak. 

Általánosságban a csalás jelentős kár (5 000 001–50 000 000 forintig) okozása esetén öt évig, ha pedig különösen nagy kár következett be (50 000 001–500 000 000 forintig), akkor kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, a befolyással üzérkedés pedig már alapesetben is akár ötévi szabadságvesztéssel büntethető.

Amennyiben beigazolódik a gyanú, esetlegesen vesztegetés elfogadása bűncselekmény elkövetésével is összefüggésbe hozhatnak önkormányzati vezetőket, amelynek büntetési tétele akár nyolc évet is elérheti. Mivel több bűncselekmény elkövetése is felmerült azonos személyek esetén, meg lehet említeni azt a lehetőséget, ha bűnhalmazatban bírálják el az adott cselekményeket. Amennyiben az utóbbi kategóriába tartozó bűncselekmények közül legalább kettő határozott ideig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, a büntetési tétel felső határa a legmagasabb büntetési tétel felével emelkedik, de nem érheti el az egyes bűncselekményekre megállapított büntetési tételek felső határának együttes tartamát.

Abban az esetben, ha vádemelésre kerül sor egy büntetőügyben, és nem születik az előkészítő ülésen teljes körű beismerésen alapuló ítélet, akkor az ügy bírósági szakban folytatódik, amelynek hossza számos körülménytől függhet. Ráadásul a korrupciós bűncselekmények differentia specificája, hogy nem a könnyen felderíthető bűncselekmények körébe sorolhatók.

A baloldali önkormányzatoknál tetten érhető korrupció nem csupán véletlenszerű esetek sorozatának, inkább hosszú évtizedek óta jellemző gyakorlatnak tűnik. 

A Karácsony Gergely nevéhez köthető hídpénzbotrányt érintő nyomozati cselekmények során felmerült a sikkasztás, vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja is, ami arra utal, hogy a költségek túlárazása mellett a pénzeket szándékosan eltüntethették. A 2021-es Városháza-botrány szintén a baloldali főpolgármesterhez köthető és az önkormányzati ingatlanok értékesítésével kapcsolatos titkos tervekről szólt.

A jelenleg ismert információk alapján a baloldali önkormányzati korrupció rejtett és komplex rendszereken keresztül működött, illetve működik, így a korrupciós tevékenységek feltárása hosszú időt vehet igénybe, mivel a bűncselekmények felderítése és a bizonyítékok összegyűjtése időigényes az ismert ügyek fényében. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.