Így szórta a közpénzt a haveroknak Magyar Péter

Százmillió forintos nagyságrendben szórta ki a pénzt Magyar Péter a barátaihoz és ismerőseihez köthető cégeknek, amikor a Diákhitel Központ vezérigazgatója volt – erre utal számos olyan szerződés, amelyek az elmúlt napokban, illetve már korábban, az év elején nyilvánosságra kerültek. Összeállításunkban bemutatjuk azt a személyi kört, amelynek egyik tagja ma is a Tisza Párt elnökének dolgozik.

2024. 09. 24. 7:41
Magyar Péter, Tisza párt
Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupció, az urambátyám szemlélet ellen szavakban harcosan fellépő Magyar Péter a közelmúltban a Diákhitel Központ élén sorra kötött olyan megbízási szerződéseket baráti cégekkel, amelyek indokoltsága erősen megkérdőjelezhető, ráadásul jelentős kiadásokkal terhelte az állami intézményt.

Amint arról beszámoltunk, bő egy hete Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett közé bejegyzést a közösségi médiában, amelyben azt állította: a Diákhitel Központ vezetőjeként Magyar felesleges, ráadásul túlárazott szerződéseket írt alá.

 

A Tisza Párt kulcsfigurája

A Magyar Nemzet közben kiderítette, hogy melyik a példaként említett cég: 

a Magyar vezette Diákhitel Központ 2021. december elsején kötött szerződést egy bizonyos Troia Media Kft.-vel, 13,34 millió forintért.

A társaság tulajdonosa Trentin Balázs Lajos, aki jelenleg a Tisza Párt egyik szervezője, méghozzá kulcsszerepet tölt be. Információnk szerint a tiszások augusztus 17-én szerveztek egy találkozót öt Pest vármegyei választókerület városi koordinátorainak Dunaharasztin. Az eseményen vendégként volt jelen Kiss József és Trentin Balázs, akik a Tisza-szigetek létrehozásáról és működtetéséről beszéltek. Az úgynevezett Tisza-szigetek a korábbi polgári körök mintájára létrehozott helyi pártszervezetek. Szakértők szerint mivel a Tisza-szigetek adják a helyi beágyazottságot, így ezek a Magyar-féle párt legfontosabb szervezeti egységei, megszervezésük pedig a Tisza Párt politikai térnyerésének egyik kulcsa.

Mára az is kiderült, hogy a Diákhitel Központ korábban a Think & Tank Management Kft.-vel is szerződést kötött. Az a megbízás 14,7 millió forintról szólt, és szintén igen sürgős lehetett, a munkát ugyanis 2020. december 14. és 31. között kellett elvégezni.

 

Pénzszórás az év végén

A két szerződés körülményeiben több közös pont is akad. Egyrészt mind a kettő éppen csak nem éri el a 15 millió forintot, másrészt mindkettőt az adott év utolsó napjaiban kötötték. Hadházy Ákos ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: 

az összegeket úgy határozták meg, hogy ne kelljen közbeszerzést kiírni, az időpontok pedig szerinte arra utalnak, hogy a Magyar Péter vezette állami cég ki akarta szórni az év közben megmaradt pénzt.

De akad még egy kapocs. A Diákhitel Központtal szerződő mindkét vállalkozás, azaz a Troia Media Kft. és a Think & Tank Management Kft. is Trentin Balázs Lajoshoz köthető. Előbbi közvetlenül, utóbbi céges kapcsolódásokon keresztül.

 

Családi kapcsolatok

További figyelemre méltó személyi kapcsolatra is fényt derítettünk, ugyanis a Think & Tank Management Kft.-nél a hivatalos cégadatok szerint az egyik aláírásra jogosult személy Ézsiás Zsolt Dániel. Az ő neve azért érdekes, mert a Hadházy által felsorolt szerződések egyike a First Voice Kft.-vel jött létre, amit a cég részéről Ézsiás Beatrix szignált. 

Némi kutakodás után találtunk egy egészen más jellegű, nem a Diákhitel Központ által kötött szerződést, amelyben Ézsiás Zsolt az egyik szerződő cég képviselőjeként, Ézsiás Beatrix pedig tanúként szerepel és a feltüntetett lakcímük megegyezik.

 Így már nyilvánvaló, hogy nem csupán véletlen névegyezésről, hanem házastársakról vagy közeli rokonokról lehet szó.

Abszurd szerződési feltételek

Visszatérve a First Voice szerződésére, a Szabad Európa részletesen írt arról, hogy szinte abszurdba hajló képtelenségeket tartalmaz a megbízás. A fő tevékenysége szerint számítógépes programozással foglalkozó céggel reprezentatív kutatás elvégzésére szerződtek a szak- és felnőttképzésben érdekeltek körében egy új képzési hitellel kapcsolatban. 

A szerződést 2020. december 2-án írta alá Magyar Péter és a First Voice részéről Ézsiás Beatrix, de a megállapodás második fejezete szerint erre a napra a cégnek már össze kellett állítania a kérdőívet, és leegyeztetnie a Diákhitel Központ vezetőivel.

Ebből is az a gyanú erősödik, hogy előre egyeztetett, valós munkát  nem igazán igénylő kifizetésről lehetett ebben az esetben szó.

Egy régi szereplő is felbukkan

Egy régebbi szereplő is felbukkan a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ kedvezményezettjei között. A Varius Consulting Kft. 2013-ban alakult, üzletviteli és egyéb vezetői tanácsadás a fő tevékenységi köre. Magyarék arra szerződtek velük, hogy „gondolják újra a hitelnyújtási tevékenységet mint alaptevékenységet egy üzletfejlesztési stratégia és akcióterv tanulmány keretein belül”.
 

A Variusnál egyébként nem számított nagy tételnek a Diákhitel Központtól kapott 46,78 millió forint.

Az Opten céginformációs rendszer szerinti eredménykimutatásukban több mint másfél milliárd forintos bevétel szerepel 2019-ben 97,6 milliós adózás utáni nyereséggel. Ezután azonban nagyon gyors lejtmenet következett: 2020-ban 668,9 milliós bevételhez már nyolcvanmilliós veszteség társul, egy évre rá már csak 14,5 millió forint a cég bevétele, és 98,5 millióra nő a veszteség – ezután pedig „átalakulás révén” megszűnik a vállalkozás.

A tulajdonos Ádám Lajos közvetlenül vagy közvetve összesen 19 gazdasági társaságban érdekelt, ezek közül a Vialto Consulting Kft. már a 2010-es kormányváltás előtt az Oktatási Hivatalnak dolgozott, többek között a felsőoktatási felvételi eljárások akkreditációjában.

Magyar Péterék szerződtek a PLANB Magyarország Kft.-vel is, amelynek társadalmi kapcsolati igazgatója volt Palatinus-Woth Márton. A tanácsadó céggel 2020 novemberében 14,8 millió forintos megbízást kötött a Diákhitel Központ. Ebben az esetben is éppen csak 15 millió forint alatt maradt az összeg, ami nem éri el azt az értékhatárt, aminek kifizetéséhez közbeszerzési eljárás szükséges. Palatinus-Woth Márton neve is felbukkan Magyar ügyletei körül. A Tisza Párt vezetője ugyanis tavaly tulajdonosa lett az LLM Tanácsadó és Befektetési Zrt.-nek. Ez pedig azért fontos, mert ennek a cégnek részvényese volt mások mellett Palatinus-Woth is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.