Orbán Viktor is ellenőrizte az árvízi védekezést Komáromban és Neszmélyen + videó

Mintegy 90 ezer homokzsákot kellett megtölteni ahhoz a nyúlgáthoz, ami megvédheti a neszmélyi családi házakat az áradástól.

2024. 09. 17. 19:14
CZUNYINÉ dr. BERTALAN Judit; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor ellenőrzést tartott Neszmélyben és Komáromban is (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden délután még mindig töltötték a homokzsákokat az önkéntesek és a katonák Neszmélyen, hogy megvédjék a települést az árvíztől. A neszmélyi és komáromi védekezést a miniszterelnök is ellenőrizte.

Orbán Viktor a Lajta menti árvízvédelmi munkálatokat is ellenőrizte kedden, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor megadta az engedélyt a Lajta folyó főmedre és a bal parti csatorna közötti szükségtározó megnyitására.

 

Orbán Viktor is ellátogatott Neszmélyre, majd Komáromba, hogy ellenőrizze az árvízi védekezést
Orbán Viktor is ellátogatott Neszmélyre, majd Komáromba, hogy ellenőrizze az árvízi védekezést
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán 

Mintegy 90 ezer homokzsákot kellett megtölteni ahhoz a nyúlgáthoz, ami megvédheti a neszmélyi családi házakat az áradástól. A vízügy előrejelzése szerint szerda hajnalra lépheti át a Duna vízszintje a 700 centimétert a komáromi vízmérce szerint. A helyiek szerint jól állnak a védekezéssel, ugyanis 11 évvel ezelőtt, 2013-ban csak ennél a vízmagasságnál kezdték meg a védekezést.

A munkába a Magyar Honvédség is besegít: a tatai dandár 50 katonája tölti és pakolja napok óta a homokzsákokat. Az emberfeletti védekezés híre a fővárosig is elért. Orbán Viktor miniszterelnök Neszmélyen, majd Komáromban is ellenőrzést tartott, a Duna parti védműveken dolgozókhoz elkísérte őt Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője is.

 

Orbán Viktor is ellenőrizte a nyúlgátat

A miniszterelnöknek mindenkihez volt pár kedves szava, megállt beszélgetni a helyiekkel, ső, még egy régi UAZ teherautóba is beleült, és a védekezésben segítő katonákkal is készített közös képeket – számolt be róla a Komárom-Esztergom vármegyei hírportál, a Kemma.hu a cikkében.

Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban is bejelentkezett Komáromból:

– Most Komáromban vagyunk, a 2013-as nagy dunai árvíz idején ez volt a legveszélyeztetettebb szakasz. Nagyon sokat dolgoztunk itt akkor, rezgett a nadrágszára, éppen hogy sikerült megtartani a védműveket.

– Azóta fölépítettünk ide egy új gátszakaszt. Látható, hogy ez mindent kibír, ez jóval kilenc méter fölött is megtartja a vizet. Megspóroltunk ezzel az építkezéssel több százezer, de lehet, hogy egymilliónyi homokzsákot is. Amikor 2013-ban védekeztünk itt, akkor 1,3 millió homokzsákot használtunk föl. Most nem kellenek se homokzsákok és az önkéntesek is mehetnek azokra a szakaszokra, amelyeket nehezebb bevédeni. Szép munkát végeztek a vízügyesek! Köszönet érte!

– hangsúlyozta a kormányfő.

Borítókép: Orbán Viktor ellenőrzést tartott Neszmélyben és Komáromban is (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.