Varga-Bajusz Veronika: Sikeres versenyképességi fordulat történt a magyar felsőoktatásban

Az új magyar felsőoktatási rendszer versenyképes, rugalmas, autonóm, kiszámítható és átlátható – hangoztatta az államtitkár.

Forrás: MTI2024. 09. 01. 18:14
VARGA-BAJUSZ Veronika
Budapest, 2024. augusztus 31. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsõoktatásért, szak- és felnõttképzésért, fiatalokért felelõs államtitkára beszédet mond az EdTech Summit Hungary oktatástechnológiai konferencia és kiállításon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2024. augusztus 31-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar felsőoktatási rendszer versenyképes, rugalmas és autonóm, működése pedig kiszámítható és átlátható a modellváltás óta – hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a Pécsi Tudományegyetemen (PTE).

Varga-Bajusz Veronika a magyar felsőoktatás napján, az egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén a köszöntőjében azt mondta, hogy a felsőoktatás egyszerre van a hallgatókért, a családokért, a tanárokért, a magyar gazdaságért és a magyar nemzetért, azaz értünk, jelenünkért és jövőnkért.

 

A magyar egyetemek eredményei pozitívak

A modellváltással bekövetkező sikeres versenyképességi fordulatban a felsőoktatási intézményeket összekötötték a gazdasági és térségi szereplőkkel, rugalmasabbá tették működésüket, alapjaiban változtatták meg a hazai felsőoktatás finanszírozását, és teljesítményrendszert rendeltek hozzá – sorolta. Az államtitkár aláhúzta: 

az új magyar felsőoktatási rendszer versenyképes, rugalmas, autonóm, kiszámíthatóan és átláthatóan működik, megteremti az előrelépés lehetőségét az oktatás, a kutatás, a gazdálkodás terén.

A magyar egyetemek eredményei megerősítik mindezt, hiszen – tette hozzá – az intézményekbe, ezen belül a műszaki, a természettudományi, a mérnöki, az informatikai szakokra többen járnak ma, mint korábban, továbbá javultak a lemorzsolódási adatok, és nőtt a nemzetközi publikációk száma is.

 

Sportsikerekben is elöl járnak a magyar egyetemek

Az államtitkár szólt arról is, hogy a magyar sportsikerek egy jó része felsőoktatási hallgatókhoz fűződik. A párizsi olimpiai játékokon például a magyar csapat tagjai által nyert 19 éremből 16 megszerzéséhez járultak hozzá hallgatók, továbbá minden második csapattag egyetemi hallgatók közül került ki. A kormányzat a sikerek érdekében is támogatja milliárdokkal az egyetemi sportot – jelentette ki.

Varga-Bajusz Veronika a PTE-vel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az 1367-ben alapított pécsi egyetem nemzeti kincs, egy olyan egyetemi központ, amelyre a térség, annak gazdasági és társadalmi szereplői is számítanak. Miseta Attila, az egyetem rektora a beszédében komoly sikerként értékelte, hogy idén nagyjából ugyanannyian jelentkeztek a PTE képzéseire, mint egy esztendővel korábban, s azt is, hogy a felvettek száma szintén hasonlóan alakul.

 

Borítókép: Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára beszédet mond az EdTech Summit Hungary oktatástechnológiai konferencia és kiállításon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2024. augusztus 31-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.