Bűnügyi gyanúsított ad tanácsokat Hegyvidéken?

Tordai Csaba megbízást kaphatott a kutyapárti vezetésű XII. kerületben.

2024. 10. 12. 5:52
A11I0441
20220103 budapest a fovarosi kozgyulesnek a varoshaza eladasa ug Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetési csalás gyanújába keveredett Tordai Csaba is kaphatott megbízást a kutyapárti vezetésű hegyvidéki önkormányzatnál. A helyhatóság új szmsz-dokumentumát ugyanis információink szerint Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója lektorálta. A dokumentum szerzője ráadásul az a Balla Judit, akit korábban még a Demokratikus Koalíció (DK) delegált az önkormányzat zöldbiztottságába, majd Kovács Gergely (Magyar Kétfarkú Kutya Párt – MKKP) új polgármester kampányát is segítette. 

A dokumentum szerzője az ex-DK-s delegált Balla Judit

Úgy tűnik, hogy Gyurcsány és Karácsony emberei azonnal megjelentek a városházán, ahogy a Kutyapárt átvette a hatalmat Hegyvidéken. Ez azért is különös, mert Kovács Gergely a kampányában végig azt a látszatot keltette: Gyurcsány Ferenccel és körével nem szövetkezik.

A hegyvidéki önkormányzat új szmsz-tervezetének számítógépes adatai szerint a dokumentum megnevezésében „tcs” monogram szerepel, majd a szöveg korrektúrájában Tordai Csaba beszúrt megjegyzései láthatók, vagyis a csalás gyanújába keveredett főtanácsadó nyújthatott segítséget a szabályzat megalkotásához. 

Tordai Csaba korrektúrázta Hegyvidék szmsz-módosítását, amit az MKKP küldött be a testületnek 

Mint arról korábban beszámoltunk, Tordai Csaba akkor keveredett költségvetési csalás gyanújába, amikor Karácsony Gergely 99 Mozgalmánál gyanús pénzmozgások merültek fel. Informátorunk szerint a hivatalban az a hír járja, hogy a jegyzőt is Tordai delegálja majd a Hegyvidékre. 

Úgy tűnik, Kovácsnak köszönhetően a Hegyvidék is a DK, Karácsony és Tordai fogságába esett.

Mindezt az értesülést erősíti az a napokban készült Telex-interjú, amelyben Kovács Gergely polgármester védelmébe vette Tordai Csabát. Kovács úgy fogalmazott: „Higgyék már el, hogy a Csaba az, aki a leginkább nem korrupt ebben az egész országban. Azért az nekem szürreális, hogy most pont őt kell b…szogatnia meg DK-soznia Magyar Péternek. Ha Tordai DK-s, akkor Magyar Péter mi? Fideszes?” Továbbá a Telex felvetette azt is, hogy 

Tordai a Kutyapárttal is évek óta együtt dolgozik, amit az MKKP társelnöke nem cáfolt meg.

Kérdéseket tettünk fel a hegyvidéki önkormányzatnak is, hogy megtudjuk: kapott-e Tordai Csaba tanácsadói vagy bármilyen megbízást az önkormányzattól, de választ egyelőre nem kaptunk. Mint megírtuk, a napokban ismét házkutatást tartottak Tordainál, aki továbbra sem hajlandó kommentálni a 99 Mozgalom gyanús pénzügyeit. A főpolgármesteri hivatal pedig arról adott tájékoztatást, hogy 

Tordai továbbra is Karácsony Gergely jogi főtanácsadójaként dolgozik. 

Többek között költségvetési csalás gyanúja miatt van nyomozás a 99 Mozgalom gyanús pénzügyeivel összefüggésben, ezért tarthattak újra házkutatást Tordai Csaba ügyvédi irodájában.

Mint emlékezetes, a 99 Mozgalom Karácsony Gergely előválasztási kampányát volt hivatott kiszolgálni, a botrány pedig azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ jelentését. Ebből az derült ki, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor több alkalommal, készpénzben fizetett be több mint ötszázmillió forintnyi összeget, többek között euróban és fontban is. Az üggyel összefüggésben több házkutatást is tartottak már, mások mellett Perjés Gábornál és Tordai Csabánál is.

Karácsony első főpolgármesteri ciklusa alatt egyébként évente átlagosan négyszázmillió forint körüli összeget költött tanácsadói bérekre az adófizetők pénzéből, és ezek a kifizetések folyamatosan emelkedtek. 

A tanácsadók és főtanácsadók száma változott az évek során: 2020-ban még ­37-en voltak, 2021-ben viszont már ötvenen, 2022-ben ­46-an, 2023-ban pedig 42-en. Havi bruttó bérük igen nagy szórást mutat: 150 ezer forinttól 1,35 millió forintig terjedt korábban, 2024-ben egyesek már ennél is többet kereshetnek. A tanácsadók bruttó átlagbére havi 670-800 ezer forintot tett ki a ciklus nagy részében, fizetésük 2020 után havonta 34-35 millió adófizetői forintba került.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.