Most a diák taníthatja a tanárt

A programok célja a generációk közti párbeszéd elősegítése.

2024. 10. 04. 8:59
Diákok mobiltelefonokkal
Diákok mobiltelefonokkal Fotó: ANP via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barankovics István Alapítvány immár csaknem egy évtizede támogatja a párbeszédet a jövő generációival és az őket felkészítő tanárokkal – írta közleményében a KDNP.

A pedagógusok és diákok számára, október 1-jén meghirdetett pályázatok célja a jövő társadalmi és technológiai kihívásainak feltárása, illetve a fiatalok tudatos, felelős felnőtté válásának támogatása.

A jövő legyen veled! kreatív diákpályázat keretében általános iskolai és középiskolai diákok három fős csapatai, mentoraik vezetésével, kreatív munkákkal reflektálhatnak a jövő társadalmára, technológiai fejlődésére és erkölcsi kérdéseire. A pályázat központi témája az innováció, társadalmi fejlődés, technológiai haladás és a fenntarthatóság kérdései, különös tekintettel a fiatalok szerepére a jövő alakításában.

Az alapítvány pályázata nem csupán a versengésről szól, hanem lehetőség is arra, hogy a fiatalok elmélyüljenek a jövő kihívásaiban és saját gondolataikat, ötleteiket kreatív módon fejezzék ki. Emellett a diákok hasznos nyereményeket is nyerhetnek, a fődíj pedig a legjobb csapat és mentora számára egy brüsszeli utazás. De nem csak a tárgyi nyereményekért érdemes jelentkezni, a részvevő diákok releváns tapasztalatokat szerezhetnek a csapatmunkában és valós problémák megoldásában is.

A pályázók bármely általuk izgalmasnak és érdemesnek talált témakörben alkothatnak, ehhez segítségképpen megjelöltek tíz témakört:

  • Technológiai fejlődés
  • Tudomány és innováció
  • Egészségügy és orvostudomány
  • Pszichológia és mentális egészség
  • Üzleti és gazdasági trendek
  • Oktatás és tudás
  • Társadalmi kérdések
  • Filozófia és etika
  • Környezet és fenntarthatóság
  • Kiberbiztonság és adatvédelem

De természetesen más, egyedi, a pályázat kiírásához kapcsolódó ötletek és kérdések kidolgozását is elfogadják és értékelik.

Az alapítvány több pályázati formát is elfogad, melyek a videóesszé, a podcast, a prezentáció és a riport. A beküldött pályamunkákat a zsűri több szempont alapján értékeli. Fontos a pályázat tartalmi mélysége és relevanciája, a kreativitása és eredetisége, a technikai kivitelezése, a közönségre gyakorolt hatása, az üzenet közérthetősége, valamint az, hogy milyen innovációt mutat a műfajon belül.

Az Így tanítom pedagóguspályázat pedig arra hívja a felkészítő tanárokat, hogy dolgozzanak ki olyan óra- vagy projektterveket, oktatási programokat, amelyek segítik a diákokat felelősségteljes, empatikus és tudatos felnőtté válni.

Pályázni hét témakörben leadott óratervekkel, megvalósított, folyamatban lévő, vagy tervezett projektekkel, foglalkozásokkal, szakköri anyagokkal, vagy bármely a témához kapcsolódó iskolai programmal. A javasolt témakörök:

  • Történelmi vagy hétköznapi hősök, kiemelkedő személyiségek példája
  • Olyan emberek bemutatása, akik jelentős hatást gyakoroltak a világra
  • Az emberi méltóságért, társadalmi igazságosságért folytatott küzdelmek bemutatása
  • Cselekedj lokálisan: önkéntesség, szolidaritás, közösségi szolgálat, jótékonykodás. Olyan tevékenységek bemutatása, amelyek arra ösztönzik a diákokat, hogy aktívan részt vegyenek a társadalom jobbá tételében
  • A bátorság és kitartás példái: történetek olyan emberekről, akik nehézségekkel szembesültek, de végül célhoz értek
  • Dilemmák útvesztőjében: a kritikai gondolkodás és erkölcsi érzék fejlesztése
  • Az innováció hősei: történetek, amelyek bemutatják, hogyan használták az emberek a kreativitásukat és innovációjukat a problémák megoldására.

Pályázni az anyaországi és a határon túli általános- és középiskolai pedagógusok tudnak. A díjazás pedig pénzjutalom lesz, valamint a zsűri döntése alapján publikálási lehetőséget biztosítanak.

Mindkét pályázat beadási határideje 2024. november 4.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: ANP via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.