Luxusautók és versenylovak – erre költöttek áfafizetés helyett + videó

A NAV pénzügyőrei lecsaptak a hamisszámlagyárosokra.

Forrás: MTI2024. 10. 04. 10:45
Csaknem egymilliárd forint áfa befizetését mulasztotta el egy egykori ügetőbajnok által vezetett bűnszervezet
Forrás: NAV
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem egymilliárd forint áfa befizetését mulasztotta el egy egykori ügetőbajnok által vezetett bűnszervezet, amelynél versenylovakat, luxusautókat és ingatlanokat is lefoglaltak a pénzügyőrök – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A szervezet egy számlagyárként működő céghálózatot irányított, hogy az általuk biztosított fiktív számlákkal a bűnszervezet irányítójának cége csökkentse az áfafizetési kötelezettségét. A hamis számlákat hulladékkezelésről és -kereskedelemről, műanyag hulladék válogatásáról állították ki.

Fotó: NAV

A bűnözői csoportot három ember irányította, a bűnözéshez használt céghálózat fenntartásában feladataikat, szerepeiket leosztották egymás között. Az elkövetők között volt, aki stróman ügyvezetőként vitt egy-egy céget és a banki műveleteket intézte, mások a fiktív számlák kiállítását vagy egyéb adminisztrációs tevékenységet hajtottak végre, 

a számlagyár valódi vezetője pedig az a budapesti férfi volt, aki a 2000-es években amatőr ügető országos bajnoki címet is nyert.

A pénzügyi nyomozók tizenhárom, összesen 680 millióra becsült ingatlant vettek zár alá, 203 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, valutát és bankszámlákon lévő összegeket, több luxusautót is lefoglaltak, illetve a bűnszervezet egyik tagjától versenylovakat is zár alá vettek. Az állatok lefoglalásával egyidejűleg gondoskodtak azok tartásáról, ugyanabban a lovardában biztosítják az ellátásukat, de engedélyezték a lovak versenyeztetését is.

Fotó: NAV

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során a pénzügyőrök a bűnszervezet három tagját vették őrizetbe. A Zala Vármegyei Főügyészség indítványára a Zalaegerszegi Járásbíróság elrendelte a letartóztatásukat. A NAV munkatársai összesen 19 gyanúsítottat hallgattak ki, a bűnszervezet felszámolásán pedig a NAV bűnügyi és bevetési állományából 178 pénzügyőr dolgozott.

Borítókép: Az egyik elfogott férfi (Fotó: NAV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.