Neki köszönhető, hogy egyáltalán van és világhírű a magyar mangalica

Egy debreceni vállalkozó és spanyol üzlettársa közös erővel mentették meg az őshonos magyar sertésfajtát.

2024. 10. 02. 15:26
Tóth Péter mangalica telepe
Fotó: Éberling András
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Péter cégtulajdonos 34 éve, spanyolországi agrártanulmányai során találkozott Juan Vicente Olmosszal, akivel közösen kezdtek hozzá a mangalica sertésfajta megmentéséhez. A Hajdú-Bihar vármegyei hírportál arról számolt be, hogy a rendszerváltás, az uniós csatlakozásunk, valamint a spanyol piac nyitottsága kulcsszerepet játszott abban, hogy a mangalica világhírű lett.

Tóth Péter agrármérnök a rendszerváltás évében, 1990-ben egy nemzetközi agrárcsereprogram által Spanyolországba utazott. 

– A tanulmányi program keretében két évet töltöttem a gyönyörű mediterrán országban, ahol találkoztam Juan Vicente Olmosszal, aki akkor még csak egyetemi hallgató volt, de később a Monte Nevado sonkagyár vezetője lett

– mondta el a Haolnak Péter. 

Ez a találkozás alapozta meg a későbbi üzleti kapcsolatot. Olmos arra biztatta Pétert, hogy keressen Magyarországon egy zsírosabb, ridegen tartható sertésfajtát, amely kiváló alapanyagot adhat a spanyol sonkakészítéshez. Így a magyar fiatalember hazatérését követően, némi kutatás után rátalált a mangalicasertésre, amely akkor a kihalás szélén állt.

– 1991-ben mindössze 200 példány maradt a mangalicából, és a fecskehasú, valamint a vörös mangalica kocák száma 30-ra csökkent. Gyakorlatilag hónapokon múlt a fajta fennmaradása

– meséli Péter. 

Ez a sertésfajta őshonos Magyarországon, és több mint 200 éves múltra tekint vissza a magyar agrárkultúrában. Húsa különleges zsírtartalmáról és ízvilágáról híres, világszerte elismert kulináris alapanyag. 

Péter és spanyol üzlettársa összegyűjtötték az utolsó megmaradt állatokat Magyarországon, és a húszas éveikben közös erővel céget alapítottak, amely 1991-től kezdve a mangalicafajta újraélesztésén dolgozott. Ahogy egyre többen megismerték a mangalicát, fokozatosan nőtt a kereslet a fajta iránt, ezért a nemzetközi értékesítés kulcsfontosságú volt számukra. Magyarország EU-csatlakozását követően ez már sokkal könnyebben ment. 

– Ma már Európa-szerte értékesítjük a mangalicahúsból készült termékeinket. A Spanyolországba irányuló sonkaszállítmányok mind a mai napig a magyar mangalicaszektor árbevételének 40 százalékát adják.

A cég ma már évente több mint 15 ezer hízót ad el, és a magyar mangalicaállomány meghaladja a hétezer kocát.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.