Ha egy sárgarépa vagy zeller szépen meg van tisztítva az árusnál, de klóros szagot áraszt, nem szabad megvenni – írja a Baranya vármegyei hírportál. Mint kifejtik, a koronavírus-járvány következtében a fertőtlenítőszerek felhasználása jelentősen nőtt, kialakítva olyan káros gyakorlatokat is, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése.
Megtisztítva sokkal tetszetősebb, gusztusosabb az áru, ráadásul felhasználás előtt így sokkal kevesebb időt kel tölteni a megtisztításukkal. Vannak azonban ennek hátulütői – hívja fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a figyelmet.
A koronavírus-járvány káros gyakorlatokat is kialakított a fertőtlenítésben
– A koronavírus-járvány következtében a fertőtlenítőszerek felhasználása jelentősen nőtt, kialakítva olyan káros gyakorlatokat is, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése – hangsúlyozzák. A káros anyagok a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként kerülhetnek be az élelmiszerekbe, károsítva a vér hemoglobinját, illetve okozhatnak vesebántalmakat is, de a pajzsmirigy működését is megzavarhatják.
A higiéniára ügyelni kell, viszont ez nem azt jeleni, hogy a zöldségek direkt fertőtlenítése megfelelő eljárás.
– Az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek a tisztántartása az, ami elengedhetetlen, vásárláskor pedig kiemelten fontos a tudatosság, azaz csak a szemünknek higgyünk. Egyáltalán nem baj, ha nem vakítóan hófehér a petrezselyemgyökér vagy zellergumó, ha pedig furcsa, klóros szagú a zöldáru – ami a rendszeres ellenőrzések ellenére is előfordulhat –, akkor inkább ne vegyük meg – tanácsolja a Nébih.
Borítókép: A répa nagyszerű béta-karotin forrás (Fotó: Pexels.com)