A lézerektől függ a szuperkórház jövője

A kormányoldal jónak tartotta azt a fővárosi felvetést, hogy a Kelenföldi pályaudvarhoz közelebb épüljön fel a Dél-budai Centrumkórház.

Magyar Nemzet
2020. 02. 28. 11:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos szakmai kérdésben egyeztettek és közeledtek az álláspontok – jelentette ki Karácsony Gergely a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) tegnapi ülése után. A főpolgármester szerint például a hármas metró akadálymentesítése kapcsán történt előrelépés. A Lánchíd és környezete felújítása kapcsán úgy fogalmazott, hogy továbbra is fennáll a kormány hatmil­liárd forintos támogatása, sőt a kabinet segítségével bővítik a főváros mozgásterét, hogy olyan közbeszerzést tudjanak kiírni, ami lehetővé teszi a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló híd felújítását.

A tárgyaláson a kormányoldal jónak tartotta azt a fővárosi felvetést, hogy a Kelenföldi pályaudvarhoz közelebb épüljön fel a Dél-budai Centrumkórház. Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár (képünkön) szerint a megegyezés feltétele, hogy az orvosi lézerek működéséhez elengedhetetlenül szükséges talajrezgési vizsgálatok meglegyenek. – A 4-es metró és a Kelenföldi pályaudvar közelsége miatt kérdéses, hogy a lézeres beavatkozásokhoz biztosítható-e a kellő rezgésmentesség – tette hozzá.

A Liget Budapest projekt is szóba került, ennek kapcsán a kormánypárti politikus arra kérte a fővárost, hogy a továbbiakban ne hozzanak az FKT hatáskörébe tartozó döntést a Fővárosi Közgyűlésben. Fürjes szerint a tegnapi döntés nincs hatással arra, hogy a már megkezdett építkezéseket befejezzék.

– A kabinet a millenniumi földalatti vasút felújításának tervezéséhez is biztosítja a Budapest által kért forrásokat, és a kormány kezdeményezésére megegyeztek a felek a Kelenföld és Ferencváros közé eső déli körvasútszakasz fejlesztéséről is – mondta. Ugyancsak egyetértés volt a HÉV-vonalak felújításának és az 5-ös metró távlati kiépítésnek kormányzati tervéről, amelynek keretében a déli járatok a Kálvin térnél a metróhoz is csatlakozhatnak a jövőben. – Elindulhat a repülőtéri gyorsforgalmi út fejlesztésének és az új Galvani híd tervezése is – tette hozzá Fürjes Balázs.

Az államtitkár szólt arról is, hogy április 30-ig közös munkacsoport tekinti át a fővárosi önkormányzat kiadásainak és bevételeinek szerkezetét. Fürjes Balázs ismét cáfolta, hogy lenne kormányzati javaslat az iparűzési adó csökkentéséről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.