Érdektelenségbe fulladt az ellenzéki előválasztás

Nem tudta megtartani az ígéretét Karácsony Gergely, az ellenzéki összefogás főpolgármester-jelöltje, amikor azt mondta, hogy mind a 23 fővárosi kerületben egyetlen kihívója lesz a Fidesz jelöltjének.

2019. 08. 16. 6:12
null
Azt ígérték, felpörgetik a ferencvárosi voksolást. Nem sikerült Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudta megtartani az ígéretét Karácsony Gergely, az ellenzéki összefogás főpolgármester-jelöltje, amikor azt mondta, hogy mind a 23 fővárosi kerületben egyetlen kihívója lesz a Fidesz jelöltjének az októberi önkormányzati választáson. Például Ferencvárosban csak szerdán vette kezdetét az ellenzéki előválasztás, amelyet azért írtak ki, mert az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni a polgármesterjelöltjük személyéről.

A ma délután záruló voksoláson – amelynek standjainál egyébként alig néhányan lézengenek – Jancsó Andrea és Baranyi Kriszta méreti meg magát. Utóbbit az LMP, a Kulcs Egyesület és a Kétfarkú Kutya párt támogatja, Jancsó mögé pedig a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a DK állt be. Már az előválasztási folyamat megszervezése során is nehezen tudtak megegyezni a felek, a feltételek csak néhány napja dőltek el véglegesen.

Baranyi pél­dául választási csalást emlegetett, mert a szocialisták a megengedettnél korábban kezdtek ajánlásokat gyűjteni. Ezután Karácsony Gergely ellenzéki szerencsétlenkedésnek nevezte a ferencvárosi előválasztást. Részvételi küszöböt nem határozott meg a voksolást lebonyolító bizottság, így az eredményt elvileg minden ellenzéki pártnak el kell fogadnia. Ugyanakkor Baranyi szerint egy néhány száz fős részvételi arány nem lenne teljesen legitim, s Jancsó Andrea is legalább ezer szavazóra számít. A jelöltek arról nem beszéltek, hogy miért éppen a hosszú hétvége környékére időzítették az előválasztást.

Azt ígérték, felpörgetik a ferencvárosi voksolást. Nem sikerült
Fotó: Bach Máté

Nem a IX. az egyetlen, ellenzéki szempontból zűrös kerület. Erzsébetvárosban az egykori LMP-s Moldován László a napokban jelentette be, hogy a DK-s Niedermüller Péter mellett civil támogatással, független polgármesterjelöltként indul el az erzsébetvárosi önkormányzati választáson. Nemrégiben pedig a Momentum Csepelen hátrált ki az ellenzéki összefogásból, arra hivatkozva, hogy XXI. kerületi MSZP-ben bűncselekmények gyanújába keveredett vezetők vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.