Fürdőzni vágyók figyelmébe: íme a legfontosabb tudnivalók!

A medencevíz-kezelésben általánosan használt fertőtlenítési eljárások megfelelő védelmet jelentenek a vírus ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: nnk.gov.hu2021. 05. 16. 7:18
null
Bár a járvány terjedése jelenleg visszaszorulóban van, a következő fertőzéshullám megelőzése szempontjából alapvető fontosságú az útmutatóban foglaltak betartása. Fotó: BACHPEKARYMATE

A medencevíz-kezelésben általánosan használt fertőtlenítési eljárások megfelelő védelmet jelentenek a vírus ellen.

A védettségi igazolvánnyal rendelkező beoltottaknak május elsejétől immár a magyarországi közfürdők használata is lehetővé vált, a járvány negyedik hullámának a megelőzése céljából viszont a védelmi intézkedések betartására a fürdőhelyiségekben is figyelni kell – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a közfürdők üzemeltetéséről szóló útmutatásában. A szervezet a tájékoztatóban kiemelte:

megfelelő üzemeltetés mellett a fertőzőképes vírus jelenlétére nem kell számítani a medencevízben,

a hagyományos vízkezelő technológiák (szűrés, fertőtlenítés) ugyanis eltávolítják a SARS-CoV-2 vírust, mivel az burkos vírusként érzékeny a klórra és más oxidáló fertőtlenítőszerekre, sőt az UV-kezelésre is.

A biztonságos működtetéshez viszont néhány útmutatást az üzemeltetőknek és a látogatóknak is be kell tartaniuk, amelyek közül a legfontosabbak a következők:

a közfürdőben kizárólag tüneteket nem mutató, magukat egészségesnek érző személyek dolgozhatnak, és ez vonatkozik a látogatókra is,

akiknek rendelkezniük kell védettségi igazolvánnyal is. Ez alól mindössze a védett személy felügyelete alatt álló, 18 év alatti gyermekek, valamint azok a betegek jelentenek kivételt, akik fürdőgyógyászati kezelések céljából veszik igénybe a szolgáltatást.

Bár a járvány visszaszorulóban van, a következő fertőzéshullám megelőzése szempontjából alapvető fontosságú az útmutatások betartása

A közfürdők teljes területén a megengedhető fürdőzőlétszámot úgy kell meghatározni, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében a medencékben, a pihenőterületeken és a beltéri létesítményekben is biztosítható legyen a nem egy háztartásban élő vendégek közötti legalább másfél méteres, a vízben pedig legalább kétméteres távolság megtartása.

Azokon a helyszíneken, ahol a másfél méteres távolság nem tartható – a medencetér kivételével – a vendégeknek javasolt maszkot viselni, a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező munkavállalóknak pedig mindenütt kötelező a maszkhasználat.

Emellett pedig a gyakori, alapos szappanos kézmosást vagy alkoholos hatóanyagú szerrel végzett kézfertőtlenítést, valamint a gyakran érintett felületek és a helyiségek fertőtlenítését sem szabad elmulasztani, ami továbbra is a fertőzés megelőzésének az egyik legfontosabb eszköze, így a közfürdők üzemeltetőinek kötelező biztosítani a kézhigiéné betartásához szükséges eszközöket.

Az útmutató további pontjai IDE kattintva érhetők el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.