Halálkamionügy: még e héten döntés születik

Másodfokon ítélik el e héten a halálkamionként ismertté vált ügyben az egyebek mellett hetvenegy migráns halálát okozó nemzetközi embercsempész banda tagjait. Az ügyész a banda vezetőjére és két bolgár segítőjére tényleges életfogytiglani, egy harmadik bolgárra életfogytiglani fegyházbüntetés kiszabását kérte.

2019. 06. 17. 7:19
null
A tárgyalásra szigorú biztonsági szabályok érvényesek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényleges életfogytiglani fegyházra ítélhetik másodfokon e héten a Szegedi Táblabíróságon az afgán Lahoo Samsooryamalt és három bűntársát a sajtóban parndorfi halálkamion-ügyként ismert büntetőperben.

Az afgán bandavezér és tizenhárom társa ellen különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette és társtettesként, folytatólagosan, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, részben a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés miatt indult büntetőper.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Kecskeméti Törvényszék tavalyi elsőfokú ítéletét követően tizenhárom vádlott büntetésének súlyosítását indítványozta a fellebbezésében. Az emberölés miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottal szemben életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozták.

A fellebbviteli ügyész perbeszédében hangsúlyozta: az első négy vádlott esetében csak életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása szolgálná a büntetési célok megvalósulását. Továbbá négy vádlott közül csak a másodrendű vádlott esetében legyen lehetőség a feltételes szabadságra bocsátásra, míg három társánál tényleges életfogytiglani szabadságvesztést szabjon ki az ítélőtábla – indítványozta az ügyész.

A tárgyalásra szigorú biztonsági szabályok érvényesek
Fotó: Havran Zoltán

A Szerbiából érkező elsőrendű vádlottat, a bűntársai által csak „Samsungnak” szólított Samsooryamalt 2013-ban fogták el iratok nélkül Németországban, s az ügyészség őt tartja a bűnbanda vezetőjének. A másodrendű vádlott a bolgár Metodi Ivanov Georgiev, aki a gépkocsivezetőket szervezte a bandának. A harmadrendű vádlott a szintén bolgár Venceszlav Todorov Boriszov, aki a halálkamion előfutáraként felvezette és biztosította a szállítmányt, a negyedrendű vádlott pedig a halálos csapdává vált hűtőkamion vezetője, a bolgár Ivajlo Nelev Sztojanov.

A vádirat és az elsőfokú ítélet szerint a bűnbanda 2015. február és augusz­tus között ezerkétszáz embert juttatott ki illegálisan Nyugat-Euró­pába. 2015. augusztus 26-án hetvenegy embert zártak be egy belülről nem nyitható, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A sofőr hallotta: az életükért küzdő emberek dörömbölnek, jajgatnak, de megtiltották neki, hogy megálljon. Áthajtott Ausztriába, Parndorfnál félreállt a sztráda pihenőhelyén, ám addigra a migránsok megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek a helyszínről.

A legutóbbi tárgyalási napon az utolsó szó jogán – az ötödrendű vádlott kivételével – valamennyi vádlott elismerte, hogy részt vettek az embercsempészésben, és sajnálkozásukat fejezték ki a tragédia miatt. Hangsúlyozták, ehhez semmi közük, és kérték, hogy a bíróság enyhítse az elsőfokú büntetést. Védőik perbeszédeikben az embercsempészetet szintén nem vitatták, ám azt igen, hogy a bűncselekményt bűnszervezetben követték volna el.

Mindezek alapján az első fokon kiszabott büntetések mérséklését indítványozták, az első négy vádlott védője az emberölés miatti vád alóli felmentést is kérte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.