Sokan vállalták az elektronikus házi karantén használatát

A környező államokhoz, és Európa összes országához képest nagyon sikeres a járványkezelés hazánkban – mondta a tisztifőorvos.

Kincses Krisztina, Szilágyi Anna
Forrás: M12020. 05. 11. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló szoftver telepítését és használatát eddig 378-an vállalták – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Közölte, jelenleg 10 955 házi karantén van érvényben. A hétvégén a legtöbb esetben figyelmeztetéssel kellett élni a rendőröknek, vidéken 534 esetben kellett szabálysértési szankciót kiszabniuk.

Rémhírterjesztés miatt eddig 85 esetben indítottunk büntetőeljárást

– mondta az alezredes.

Kiss Róbert elmondta azt is,

megváltoztak a Horvátországba való átlépés szabályai:

aki Magyarországról akar átmenni, igazolnia kell, hogy van kinti ingatlanja, hajója vagy temetésre megy.

A határokon, Tompánál két-, Röszkénél háromórás várakozásra kell számítaniuk a teherforgalomban résztvevőknek – számolt be Kiss Róbert.

Az országos tisztifőorvos elmondta: a járványgörbén látható, hogy némi kiugrásokkal, de hétről hétre emelkedett a görbe, vagyis az igazolt új fertőzöttek száma fokozatosan emelkedett.

Volt olyan időszak, amikor a reprodukciós ráta alapján egy fertőzött személy két-három másiknak adta át a vírust.

Ez rövid ideig tartott, mert az idejében bevezetett intézkedéseknek köszönhetően alacsony maradt a fertőzöttek száma. Müller Cecília mindenkinek megköszönte, hogy fegyelmezetten, a hatóságokra, szakemberekre hallgatva, közös sikerként értékelhetjük, hogy

a környező országokhoz és Európa összes országához képest nagyon sikeres járványkezelés zajlott és zajlik mind a mai napig.

3284 igazolt fertőzöttet tartunk számon a mai napon. A tisztifőorvos hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy ennyi fertőzött van jelenleg, hanem a járvány teljes időtartama alatt összesen ennyi igazolt esetet regisztráltak. Az aktív fertőzöttek száma 1905 fő, ha a gyógyultak (958 fő) és elhunytak (421 fő) számát kivonjuk. Az elhunytak száma szomorúságra ad okot, azonban Európa alsó harmadában szerepelünk ezekkel az adatokkal – mutatott rá Müller Cecília.

A tisztifőorvos azt mondta:

a halálozásokat tekintve Európa alsó harmadában van hazánk, és a járvány időtartama alatt nem volt kimutatható többlethalálozás.

Természetesen a halálesetek mindannyiunkat megráznak – fogalmazott, hozzátéve: jellemzően idős, krónikus betegségben szenvedők hunytak el a koronavírussal összefüggésben. Mint mondta, 40-49 év között nyolcan, 30-39 év között hárman hunytak el a 421 főből.

Jelenleg továbbra is két gyermekkorú fertőzöttet tartunk nyilván, de állapotuk kielégítő

– számolt be Müller Cecília.

Az összes fertőzött 42 százaléka férfi, 58 százaléka nő. Ez nem ad okot különösebb következtetésre a tisztifőorvos szerint, hiszen megfelel a magyarországi korfának. A területi eloszlásról azt mondta,

továbbra is Budapest, Pest megye és Fejér megye vezet a fertőzöttek számában.

Visszatekintve az elmúlt időszakra, a tisztifőorvos elmondta,

a legtöbb megbetegedést április 9-én regisztrálták, amely 209 esetet jelent, a legtöbb elhunytat április 17-én regisztrálták, 19 főt.

Földrajzi eloszlás szempontjából Budapest és Pest megye területén a legmagasabb továbbra is a fertőzések száma (a kórházi és szociális intézményi esetszámokat levonva is).

A mai napon pontosan 100 főre nőtt az idősotthonokban országszerte elhunytak száma. Ez azt jelenti, hogy

minden negyedik elhunyt idősotthonból származik. A 100 elhunytból 74 fő a budapesti idősotthonokból hunyt el, a Pesti úti otthonból 42 fő.

A teljes országot tekintve 32 idősotthonban regisztráltak koronavírus-pozitivitást, 12 budapesti, 20 vidéki intézményben. Müller Cecília örömmel számolt be arról, hogy ezidáig

118-an gyógyultak meg az idősotthonokban megbetegedettek közül.

A tisztifőorvos megköszönte a mentők munkáját, amelyet a koronavírus-járvány idején végeznek, valamint az ápolók munkájáért is háláját fejezte ki.

Az ápolók hete kapcsán Müller Cecília köszönetet mondott mindannyiuknak az áldozatkész munkájukért, amely végigkíséri az egész életünket. A járványos időszakban külön köszönet azért, hogy mellettünk vannak és segítenek – fogalmazott a tisztifőorvos.

A gyógyult koronavírusos betegek leveleiből is kiderül, hogy milyen sokat köszönhetnek az ápolóknak

– tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta, a tatabányai kórházban számos ellenőrzést elvégeztek és izolálták a megbetegedetteket, hogy ne jöhessen létre új fertőződés, erről számolt be a főigazgató is. Hamarosan helyszíni szemlén is meggyőződnek arról, hogy kész-e az intézmény arra, hogy új beteget vegyenek fel.

A hatósági házi karanténok helyszíni ellenőrzését március 12. óta végzi a rendőrség és

összesen 1684 magatartásszegést tapasztaltak, vagyis, az összes ellenőrzéshez képest, csak 0,41 százalék a szabályszegések száma

– számolt be Kiss Róbert, aki köszönetet mondott a lakosság fegyelmezettségéért.

A tisztifőorvos azt mondta, akiknél súlyosabbak a tünetek, azoknál 5-6 hétig is eltarthat a gyógyulás folyamata.

A tapasztalatok szerint képtelenség elérni a háziorvosokat, mit tehetnek az állampolgárok ebben a helyzetben? – hangzott el egy újabb kérdés. Müller Cecília kéri az állampolgárok türelmét, hiszen

már két okból is keresik a háziorvosokat a betegek, egyfelől a konzultációs lehetőség és gyógyszerfelírás miatt, negyedikétől pedig már időpontkérés okán is.

Valóban nagyon túlterheltek a vonalak, de nem képtelenség elérni az orvosokat. Müller Cecília azt javasolta, ha a rendelőnek van email-címe, írjanak az érintettek a háziorvosuknak elektronikus formában.

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta, ha egy vidéki beteg a fővárosban halálozik el, az elhunyt személy lakcímét veszik alapul a halálozási statisztika területi adatainak összesítéséhez.

A vidéki nyitás tapasztalatairól is kérdezték az Operatív Törzs tagjait. Müller Cecília elmondta, árgus szemmel figyelik az adatokat. Még csak egy hét telt el a területi enyhítések óta, 14 napot mindenképp várni kell ahhoz, hogy a megbetegedések számának alakulása látható legyen. Eddig egyenletesen és fokozatosan csökken az új fertőződések száma,

ezek a jelek biztatóak, és arra engednek következtetni, hogy a lakosság körében nincsen nagy számú fertőzött.

Azt is megkérdezték az Operatív Törzstől, hogy megérkeztek-e Karácsony Gergely adatközlési kérdései, Kiss Róbert azt válaszolta, hogy a kérdések leadásának határidejéig nem.

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy mivel több, mint egy hónapja nem volt ilyen kevés beteg,

javasolja-e a korlátozások enyhítését az Operatív Törzs?

Kiss Róbert elmondta, szerdán lesz kormányülés, ezen tárgyalják majd újra az enyhítések lehetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.