Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kásler Miklós Semmelweis-díjjal tüntette ki Karikó Katalint

Az emberi erőforrások minisztere az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, és a gyógyítás területén kivételesen magas színvonalú, példaértékű munka elismeréseként Semmelweis-díjat adományozott Karikó Katalin, Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus részére. 

2021. 05. 25. 11:15
20210525 budapest dr prof kasler miklos dr prof kariko katalinnak szemmelweisz ignac dijat adomanyoz havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karikó Katalin beírta a nevét az orvostudomány és a magyar orvostudomány történetébe is – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere, megerősítve:

nem volt kérdés, hogy a legmagasabb szakmai kitüntetéssel, a Semmelweis-díjjal jutalmazzák a munkásságát.

A díjazottat méltatva Kásler Miklós rámutatott: különös egybeesések vannak az anyák megmentője és a Széchenyi-díjas kutatóbiológus életpályája között, mivel Semmelweis Ignácéhoz hasonló tudománytörténeti értékű az a gondolat, amit évtizedekkel ezelőtt Karikó Katalin is megfogalmazott. Kitért arra is: Semmelweis munkásságát hosszú időn keresztül nem ismerték el, és hozzá hasonlóan a világhírű kutatónő sem tudta könnyen újszerű tudományos gondolatmenetét megvalósítani. A tárcavezető hangsúlyozta:

ha a Nobel-díj Bizottság valóban mérlegeli, hogy ki érdemli meg ezt a díjat, akkor egyet kell értsen velünk.

Kásler Miklós, megköszönve a szakember eddigi munkáját, végül úgy fogalmazott: azt kívánja, hogy Karikó Katalin tartsa meg jó emlékezetében a szülőhazáját – ahonnan ezt a kultúrát és ezt a gondolkodásmódot kapta –, és teljék nagyon sok öröme munkája gyümölcsében.

Kásler Miklós Semmelweis-díjat adományozott a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiája szabadalmaztatójának
Fotó: Havran Zoltán

A díj átvétele mellett Karikó Katalin megtiszteltetésnek nevezte Kásler Miklós szavait, valamint azt is, hogy egy hónapon át Magyarországon lehetett. A szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója elmondta: a munkáját folytatni fogja, ezért visszamegy Németországba is, mert szükség van arra, hogy azokra a betegségekre is gyógymódot találjanak, amelyekre a pandémia ­miatt eddig kevesebb figyelem jutott. A bio­kémikus megjegyezte: az oltóanyagoknak köszönhetőn az emberek végre felszabadulhatnak és összejöhetnek, így reményét fejezte ki, hogy legközelebb már a különböző sport- és irodalmi eseményekről fognak beszélni, nem pedig a vakcináról és róla. A kutatóbiológus hangsúlyozta:

nagyon örül annak, hogy Magyarországon született, és soha nem kívánta azt – sehol a világon, amerre járt –, hogy de jó lett volna ott születni.

Hozzátette: nagyon nagy élmény volt találkozni a kollégái­val, valamint a régi és új ismerősökkel is, továbbá azt is elmondta, hogy jó kedvvel, feltöltődve vissza fog térni Magyarországra is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.