Megjelentek a Szülőföldön magyarul program támogatásainak idei felhívásai

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: megjelentek a határon túli területeken a magyar nyelvű oktatást és nevelést támogató, a magyar iskolaválasztást ösztönző Szülőföldön magyarul program idei felhívásai.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 09. 13:57
HALÁSZ Ferenc; BARTÓK Béla; POTÁPI Árpád János
A diákok ünnepi előadása a Szülőföldön magyarul külhoni támogatási program 2020-as kiírásáról tartott sajtótájékoztatón a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban 2020. március 5-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Potápi Árpád János a program idei fő újdonságának nevezte, hogy az eddigi jelképes, a felsőoktatásban tanulóknak járó 2800 forint értékű hallgatói támogatás 22 400 forintra emelkedik. Azok a szülők igényelhetnek nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást, akiknek a gyermekei Magyarország határain kívül magyar tannyelvű óvodában, iskolában tanulnak vagy választható tantárgyként tanulják a magyart. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázat értelmében

minden magyarul tanuló gyermek, fiatal 22 400 forint értékű támogatást kap, amelyet a szülők pályázat benyújtásával igényelhetnek.

A további várható támogatási újdonságokra térve az államtitkár utalt arra, hogy tervezik az oktatási-nevelési támogatás kiterjesztését a bölcsődés korú gyermekekre is, várhatóan idén ősztől, egy másik pályázat keretében.

Így

„a bölcsődétől egészen a diplomáig magyar tannyelvű oktatásban részt vevő gyerekeket, fiatalokat támogatja a magyar kormány azért, hogy a magyar nyelvű intézményeket válasszák, magyarul szocializálódjanak, szerezzenek okleveleket, diplomákat”

– tette hozzá.

Az államtitkár felidézte: az oktatási-nevelési támogatásról 2001-ben döntött a kormány, 2002-ben folyósították először, 2011-től pedig már az óvodáskorú gyermekeket is támogatják. A támogatást a Kárpát-medence országaiban – Romániában, Szlovákiában, Szerbiában, Ukrajnában, Horvátországban és Szlovéniában – élő magyarok igényelhetik, a lebonyolításban alapvetően az ottani magyar pedagógusszervezetek, Ukrajnában pedig a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jótékonysági alapítványa vesz részt.

A diákok ünnepi előadása a Szülőföldön magyarul külhoni támogatási program 2020-as kiírásáról tartott sajtótájékoztatón a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban 2020. március 5-én.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Potápi Árpád János emlékeztetett arra is, hogy

az idén 5,24 milliárd forint keretösszegű program tavalyi költségvetése mintegy ötmilliárd forint volt, amelyből 224 ezer gyereket segítettek.

Kitért arra is, hogy a környező országokban általában véve a magyar általános és középiskolások száma stagnál, az óvodáskorúaknál azonban enyhe emelkedés tapasztalható, ami a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program eredményeinek is köszönhető.

A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatása szerint

utóbbi keretében a magyar kormány 179 új óvoda és bölcsőde megépítést, valamint 713 intézmény felújítását támogatta szerte a Kárpát-medencében.

A felhívások a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján (https://bgazrt.hu) érhetők el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.