Orbán Balázs a Jobbiknak: Önök szélsőjobboldali csürheként hőzöngtek

A Jobbik elnöke ismét szellemesnek szánt megjegyzésekkel próbálta provokálni a kormánypártokat.

Vizvári Soma
2020. 11. 30. 16:56
ORBÁN Balázs
Orbán Balázs szerint külön érdekesség, hogy a Jobbik ugyanazt kommunikálja a parlamentben, mint a DK MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakab Péter Jobbik-elnök napirend előtti felszólalásában a parlamentben úgy fogalmazott: a miniszterelnök olyan, mint az az apa, aki azt hiszi, mindent tud a világról, és ő majd megmondja, hogy mire van szüksége a magyaroknak. „Orbán apánk nagyon jól tudja, hogy a családi kassza üres” – élt a szellemesnek szánt hasonlattal Jakab. Szerinte az unió egyvalamit kér a pénzügyi támogatásért cserébe: hogy a kormány ne ellopja azt, hanem az emberek jólétére fordítsa. Jakab Péter felszólalásában azt is állította: Orbán csak akkor hajlandó megszavazni az uniós mentőcsomagot, ha az egészet magára költheti. A Jobbik elnöke ezek mellett még olyan elnevezéseket is használt a miniszterelnökre, mint a „tolvajok fejedelme” vagy „Európa legnagyobb keresztapja”.

Orbán Balázs válaszában elmondta: Jakab Péter nem igazán érti az Európai Unió működését. Hozzátette: nem csoda, hiszen egy olyan pártnak az elnöke, ami az uniós tagság ellen kampányolt.

– Amikor az Európai Unióban képviselendő nemzeti álláspontok meghatározásával kapcsolatos viták folytak, akkor önök szélsőjobboldali csürheként hőzöngtek – mondta. Kifejtette: Magyarország a csatlakozáskor kötött egy megállapodást, miszerint hazánk kinyitja a munkaerőpiacát, vállalja a nyugati tőke beáramlását, amiért kompenzáció jár, amely az uniós források lehívásának a lehetősége. Az alapszerződésben meghatározottak szerint ez nem adomány, hanem jár – húzta alá. Hangsúlyozta: Angela Merkel német kancellár szerint is jól használjuk fel az uniós forrásokat.

Hozzáfűzte: ezzel szemben egyértelműen látszik, hogy az új generációs helyreállítási mechanizmusokkal kapcsolatos viták arról szólnak, hogy a Magyarországnak az alapszerződések alapján járó pénzeket zsarolásra használnák, mert a magyar emberek olyan politikát támogattak, ami nem tetszik nekik. Ilyen például a bevándorlással kapcsolatos magyar álláspont. Aláhúzta: mi ezt az álláspontot azért képviseljük, mert a magyar emberek ezzel bíztak meg minket. Hozzátette: ha ezeket a forrásokat erre akarják felhasználni, akkor ellen kell állni. – A baloldalivá váló Jobbikban legyen annyi belátás, hogy legalább ezen egy alkalommal a magyar emberek oldalára áll! – szólította fel Jakabékat Orbán Balázs államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.