Százból egy eb alkalmas rendőrkutyának

A rendőrség a szolgálati kutyáinak az utánpótlására idén januárban is kutyakiválasztási napot tart január 25-én, Dunakeszin.

Végh Attila
2021. 01. 21. 14:20
ORFK kutyavásár
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén először, január 25-én lesz kutyavásár Dunakeszin, méghozzá nem is akármilyen. A magyar rendőrök itt vesznek meg magánszemélyektől, gazdasági társaságoktól olyan kutyákat, melyek megfelelnek a rendőrség által meghatározott követelményeknek. Évente többször is tartanak ilyen mustrát, most a koronavírus-járvány miatti védelmi intézkedések betartásával csak korlátozott számban, a rendőrségnek már régóta beszállító tenyésztők kaptak meghívást.

Egy rendőrkutya teljes kiképzése két évig is eltarthat, attól függően, hogy milyen speciális feladatra trenírozzák őket. Ez a munka a kutyáknak is kemény, a naponta élesben bevetett járőrkutyák nyolc éves korukra már elfáradnak, a speciális nyomkereső, drogkereső, szagazonosító szolgálati ebek is nyugdíjba vonulnak tízéves korukban. Ha van rá lehetőség, az obsitos kutyák a gazdáiknál maradnak, ha a kutyavezetőnek erre nincs lehetősége, akkor ismerősökhöz, barátokhoz kerülnek a fegyelmezett, nyugodt kutyák. A rendőrség a saját kutyáinak a tenyésztéséből nem tudja pótolni a szolgálatból kiöregedett állományt, ezért évente több alkalommal is kutyavásárt tartanak az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központjának dunakeszi bázisán, ahol 1930 óta képzik ki az ebeket. A magyar rendőrkutyák világhírűek, néhány kutya már eljutott a tengerentúlra és Európa nyugati végeibe is, de a szomszédos országok rendőrei – szerbek, csehek, szlovákok, osztrákok, lengyelek és a franciák is – rendszeresen Dunakesziről szerzik be a kiképzett ebeket. A magyar kiképzőket és kiképzési technikákat dicséri, hogy az Európai Unió által 2011-ben életre keltett Kynopol rendőrségi kutyákkal kapcsolatos konferenciáinak rendre Magyarország ad otthont.

Fotó: Police.hu

A kutyavásáron bemutatott állatok képességének és készségének elbírálása a rendőrség kutyás és lovas szolgálati szabályzatáról szóló utasítás szerint történik. Pintér Balázs tréner a Magyar Nemzetnek elmondta, nem a törzskönyv, a származás, a pedigré a lényeg egy jó rendőrkutyánál, hanem az egészség, a megfelelő fizikai állapot. Persze elsősorban a legalább hét, maximum tíz hónapos német és belga juhászkutyák rövid szőrű változatait, illetve ezek keverékeit keresik a rendőrök, az állat neme sem lényeges. Sokkal fontosabb, hogy az oltott, mikrocsippel rendelkező kutyakölyök a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ állatorvosának vizsgálata szerint fizikailag, pszichikailag és temperamentumában is alkalmas legyen a rendőrségi feladatok elvégzésére, de ez csak az első kör, az igazi alkalmassági vizsga sokkal szélesebb körű.

Az orvos által megfelelőnek tartott kiskutyák ezek után olyan teszteken mennek keresztül, amit egy rendőr mellett szolgálatba indulva naponta átélhetnek. Kezdésként rögtön elsütnek a kölykök közelében egy géppisztolyt: az a kutya, amelyik megijed a fegyverropogástól, már itt kiesik.

Ezután a kutyák fegyelmezettségét, engedelmességét vizsgálják, hogy mennyire figyelnek a parancsokra, mennyire együttműködők. Vizsgálják, hogyan viselkednek szabadtéren, épületben, szűk folyosón, hogyan viselkednek több ember között, idegenek jelenlétében, illetve milyen a viszonyuk a többi kutyával. Vizsgálják, az eb mennyire bírja a szállítást, az autó mozgását, a gyorsaságot, a szállító dobozban történő tartózkodást. A rendőrkutya nem ijedhet meg a lépcsőtől, a létrától, a sötéttől, a nehéz tereptől sem, rácsokon, nagy magasságban, sőt a gazda jelenléte nélkül egy másik rendőr utasításaira is végre kell hajtania a rábízott feladatot.

Fotó: Police.hu

A kiválasztás során figyelik a kutya szaglását is, mennyire képes megkeresni az eldugott tárgyakat, mennyire alapos, mennyire kitartó a keresésben. Erre a speciális feladatra a kisebb testű, egyéb fajtához tartozó kutyák – foxik, tacskók, spánielek – is jók, ráadásul egy lakásban vagy egy sportcsarnokban egy kisebb testű bomba- vagy kábítószer-kereső kutya sokkal kisebb zugokban is közelebbről tud szagmintát venni.

A vásárra elvitt kutyák közül százból egy lehet alkalmas a rendőrségi feladatokra. Évente száz-százhúsz kutyát keres a rendőrség, a kutyákért piaci árat fizetnek. A kiválasztott kutyák ezután egy alapképzésen vesznek részt, majd a gazdáikkal együtt folytatják a folyamatos képzéseket, minden évben vizsgát kell tenni, hogyan bírja a kutya a szolgálatot, mennyit fejlődött, mennyire fáradékony. A szolgálatra már alkalmatlan kutyák elhelyezésére is tart kutyavásárt a rendőrség, itt azonban a cél nem az, hogy minél jobb áron értékesítsék az ebeket, hanem hogy a megérdemelt nyugdíjas éveket szerető környezetben töltsék el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.