időjárás 2°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Egy régi parasztház új élete

Forrás: Lakáskultúra
2021.04.08. 13:45
borítókép

Az évtizedekig külföldön élő magyar–német házaspár egy vályogból épített parasztházat választott, közel a Tiszához.

A mindössze 60 négyzetméter alapterületű régi parasztház – középen a konyha, az utcafronti részen a tisztaszoba, hátul a hálószoba – egy 2600 négyzetméteres, kissé lejtős telken épült valamikor az 1900-as évek elején – meséli enteriőrtervező vendéglátónk, Ágnes, aki fotográfus férjével nemrég települt haza Németországból.

Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

– A bájos házikó azonnal levett minket a lábunkról, így elhatároztuk, hogy eredeti karakterét megtartva újítjuk fel, ugyanakkor beépítjük a padlásteret, 40 négyzetméterrel növelve a lakóterületet. A munkálatokat építészre bíztuk, mivel akkoriban még Hamburgban éltünk. Ám amikor az új tetőszerkezet ránehezedett a vályogfalakra, a házikó összedőlt, de mi nem adtuk fel. Az eredeti alapján újraépítettük, ezúttal téglából, csak a funkciókat változtattuk meg. A konyha, ahol hajdan a bejárat is volt, megtartotta központi szerepét, az innen nyíló utcafronti tisztaszoba lett a nappali, az udvarra néző hálóban pedig egy kényelmes fürdőszobát rendeztünk be. Utolsó lépésként a kertben álló egykori nyári konyhából varázsoltunk hangulatos, árnyas lugast.

Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

Az új tulajdonosok – a most már stabil alapokon nyugvó tetőszerkezetet kissé megmagasítva – a beépített tetőtérben három egymásba nyíló hálószobát alakítottak ki. A régi nyílászárók egy részét visszaépítették, sőt ezek mintájára készültek az újak is, így a ház külsőleg nagyon hasonlít az eredetihez. A berendezési tárgyak és a színek tekintetében azonban szabadjára engedték a fantáziájukat.

Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

– Úgy gondoltuk, hogy a kívül hófehér házikót belül színekkel dobjuk fel – magyarázza Ágnes. – A rusztikus felületű falakat az alsó szinten minden helyiségben más-más színűre festettük. A nappalink görögdinnyepiros, a konyha napraforgósárga, a fürdőszoba türkizkék lett. Az alsó szintet egységesen sötétbarna hajópadlóval borítottuk, beleértve a fürdőszobát is. A tetőtéri hálókban ellenben visszafogott árnyalatok uralkodnak: itt lágy pasztelltónusokkal társítottuk a fehéret. Egységesen mindenhova fehérített hajópadló került, még az oldalfalakra és a mennyezetre is.

Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

Ami a bútorozást illeti, a háziak láthatóan kedvelik az eklektikus összeállításokat, a rendhagyó, izgalmas kombinációkat. A kényelmet is szem előtt tartva remek érzékkel tették hangulatossá az enteriőrt.

Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

– Jól megférnek egymás mellett a szülői örökségből származó biedermeier bútorok a country stílussal és a modern formavilággal – mondja Ágnes. – A tárgyak egy részét vidéki bolhapiacokon és itt, a faluban találtuk. Szinte valamennyi darabnak története van: a nappali hajóládája például elkísérte a nagynénémet Amerikába, a rusztikus megjelenésű konyhabútort pedig egy helyi asztalosmester készítette lécekből. Ez a ház ideális ellenpontja a városi életünknek. Ráadásul a faluban még a kedvenc sportunknak, a lovaglásnak is hódolhatunk.

Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.