időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Egy tárgy, egy történet: mokett faliszőnyegek az egykori Latex gyárból

Forrás: Lakáskultúra
2021.04.23. 20:54
borítókép

A 20. század második fele ebben a szőnyeg-szegmensben is nagyot alakított, csúcsra járatva a faliszőnyegek imázsát.

A lakástextil fogalmának elképesztő sokrétűsége szinte zavarba ejtő. Mi mindent nevezünk lakástextilnek? Függöny, szőnyeg, ágytakaró, bútorkárpit, terítő és ágynemű, sőt még a fürdőszobai textíliák és a konyharuha is ebbe a kategóriába tartozik. Számomra azonban a szőnyeg és ennek kizárólag dekorálásra szánt testvére, a faliszőnyeg a legkedvesebbek. Valójában persze némileg összemosódik a két kategória, hiszen padlóra szánt gyönyörűségeket is előszeretettel akasztunk falra, ha éppen az enteriőr vagy a hangulat úgy kívánja. Nem kell mondanom, hogy a 20. század második fele ebben a szegmensben is nagyot alakított, csúcsra járatva a faliszőnyegek imázsát.

A modern bútorokkal berendezett lakások kihagyhatatlan összetevőivé váltak a falvédők és falikárpitok, melyek a háttámla nélküli heverők elterjedésével, valamint az újfajta térrendezés hatására a fal mellé kerülő ágyakkal hódítottak teret maguknak.

Mindenféle színben és formában megtalálhatóak voltak, kinek saját készítésű suba vagy kézimunka, kinek egyedi, képzőművészeti alkotás, kinek Latex gyártmányú darab lógott a falán.

Ha most megkérdezem, vajon mi is az a Latex, gondolom, mindenféle fényes szövet jut az eszünkbe.

A Latex egykor, pontosabban 1963-tól a Lakástextil Vállalatot jelző mozaikszó volt, ez fémjelzi egy korszak szinte összes magyar lakástextíliáját. A Lakástextil Vállalat öt, korábban is textil gyártással foglalkozó gyár, a Szombathelyi Takarógyár, a Kőszegi Bútorszövetgyár, a Kőszegi Posztó- és Nemezgyár, a Tatai Szőnyeggyár és a Soproni Szőnyeggyár összeolvadásával jött létre és elégítette ki az itthoni és a baráti országokban felmerülő lakástextillel kapcsolatos igényeket.

A csodás mintázattal ellátott Latex-faliszőnyegek egyike
Fotó: Madarász Magdolna

A hetvenes évek elején létrejött a Latex Stúdió, amely tervezőirodaként segítette a művészek és tervezők munkáját. A mai napig leginkább ismert, elterjedt és rendkívül közkedvelt termékük volt a tatai gyáregységben készült és tartósságáról elhíresült mokett faliszőnyeg, azaz az előszövött pamut hátlapra függőlegesen hurkolt, rövidszőrű, műselyem anyagú, bársonyszerű faliszőnyeg típus.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.