időjárás 3°C Miklós 2022. december 6.
logo

Házi praktikák, amelyek nem is olyan hatékonyak, mint elsőre gondoltuk

Forrás: Lakáskultúra
2021.05.05. 19:51
borítókép

Hiába esküdtek rá a nagymamáink, léteznek bizonyos házi praktikák, amelyek nem válnak be.

Érdemes felülvizsgálnunk bizonyos házi praktikák hatékonyságát, mert könnyen lehet, hogy mégsem olyan jók, mint hinnénk!

Az újságpapírtól szép fényes lesz ablak

Igaz. A papírtól valóban szép fényes lesz az üveg! Ügyelnünk kell azonban arra, hogy mindig tiszta lapot használjunk. A konyhai papírtörlőkkel hasonló hatást érhetünk el, sőt, mivel azok puhábbak, talán könnyebben végezhetjük el ezekkel a házimunkát.

Konyhai papírtörlőkkel is eredményesen tisztíthatunk ablakot
Fotó: PIXABAY

Hűvös időben nem lehet kint szárítani a mosott ruhát

Tévhit. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy a kint szárított, esetleg télen, a megfagyott ruha a lakásban felenged és nehezebben szárad. Ezzel szemben hideg, de száraz időben is elpárolog a ruhából a nedvesség, sőt, mivel a kinti levegő páratartalma alacsonyabb, így még előbb sor kerül erre, mint a lakásban. Elképzelhető, hogy a kint szárított ruha nedves marad, de a lakásban hamar megszárad, ráadásul nem lesz párásabb miatta a szoba, így nem kell penészedéstől tartanunk.

Hideg, de száraz időben is elpárolog a ruhából a nedvesség
Fotó: PIXABAY

Fehérborral eltávolítható a vörösborfolt

Igaz. A fehérbor ugyanis semlegesíti a vörösbor savját, így könnyebben eltávolítható a folt. Először konyhai papírtörlővel itassuk fel a nedvességet a szélektől a közepe felé. Soha ne dörzsöljük, mert nagyobb lesz a folt. Ha biztosra akarunk menni, szórjunk rá még kevés sót, majd 40 fokon mossuk ki a szokott módon a ruhát.

Soha ne dörzsöljük a bor foltot, mert nagyobb lesz a folt
Fotó: PEXELS

A ragasztó-, viaszfoltot vasaljuk ki a ruhából

Tévhit. A viaszt, ragasztót valóban eltávolíthatjuk a vasaló segítségével, ám a folt ott marad a ruhán, terítőn. A hatékony praktikák egyike, hogy távolítsuk el körömlakk-lemosóval a ragasztót, ha maradt egy kis folt utána, akkor terpentinnel dörzsöljük be, majd a szokott módon mossuk ki a textilt.

Ágyazással kezdjük a reggelt

Nem feltétlenül. Nagyanyáink nem tudták volna elképzelni, hogy az ágyból kiszállva az első dolguk ne az legyen, hogy szépen megigazítják a lepedőt, ágyneműt. Pedig állítólag jobban járunk, ha egy kicsit várunk ezzel a művelettel. Így ugyanis könnyebben kiszellőzhet az ágynemű, felszáradhat az izzadság, nedvesség. Ráérünk beágyazni indulás előtt, de az sem baj, ha egy-egy nap teljesen kimarad az ágy rendbetétele.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Kártékony konyhai szokások, amelyeket jobb lenne elfelejteni

A szokás nagy úr: sokszor bele sem gondolunk, mennyi időnket és energiánkat elveszi egy-egy rosszul rögzült mozdulat vagy tevékenység. Vizsgáljuk felül őket egy tisztább, rendezettebb konyháért – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.