időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

A minőségi ülőgarnitúra öt ismérve

Forrás: Lakáskultúra
2021.11.05. 13:13
borítókép

Hogyan találhat olyan ülőgarnitúrát, ami a család minden tagjának tetszik és még kényelmes is?

Honnan tudhatjuk, hogy ami kívülről ugyan jól mutat, minőségi termék-e és később sem csalódunk majd benne? – teszi fel a kérdést a lakáskultúra.hu cikke.

Legyen szó egy L alakú ülőgarnitúráról vagy más típusú és funkciójú kanapékról most megismerheti az 5 legfontosabb szempontot, amire mindenképp érdemes ügyelni.

Kezdjük az alapoknál – az állványzat

A házépítésnél minden az alapoknál és a falak felhúzásánál kezdődik, ha nem jó az alap, a falak megsüllyedhetnek, repedezhetnek a stabilitásuk megkérdőjeleződik. Az ülőgarnitúra gyártásnál az állványzat az alap, arra épül minden további szerkezeti elem. Ez az ülőgarnitúra váza. Ha a váz nem tökéletes a többi szerkezeti elem sem működik majd megfelelően. A napi használat során az ülőgarnitúra nem tartja a formáját, nyikorog, deformálódik, sőt nagyobb igénybevétel esetén akár le is szakadhat a rajta ülő ember súlya alatt.

Fotó: Pixabay

A minőségi vázban minden, ami tartószerkezeti funkcióval bír gondosan előkészített keményfából, ritkább esetben fémből készül. A megfelelően épített vázszerkezet évtizedekig megőrzi stabilitását függetlenül attól, hogy hányan és milyen intenzitással használják. Óvakodjunk az olcsóbb, tömegtermelésben gyártott ülőgarnitúráktól, mert ezek váza a legtöbb esetben puhafa (fenyő) és forgácslap keveréke, így élettartamuk jóval alacsonyabb, sőt ezeknél a kanapéknál esetlegesen a gyártás során felhasznált egészségünkre káros anyagok kipárolgásával (pl. formaldehid) is számolnunk kell.

Rugózat – a kényelem alfája és omegája

A jó minőségű kanapé ülőfelülete minden esetben rendelkezik rugós alátámasztással, a beépített rugók biztosítják a megfelelő üléskomfortot és rugalmasságot. A rugózat és a fölé kerülő párnázat ezért nem elhanyagolható szempont a választásnál.

Az olcsóbb, minőséginek nem nevezhető ülőgarnitúrák esetében rugót sok esetben egyáltalán nem építenek be az ülőfelületbe, a hab borítást egyszerűen egy farostlemez alapra helyezik. Előfordul, hogy beépítenek ugyan rugót, de ha a vázszerkezet nem elég stabil és mondjuk fenyőből készült, akkor nem fogja bírni a terhelést, a rugók idővel egyszerűen kiszakadnak a vázból és az ülőfelület az érintett területeken besüllyed. Az olcsóbb ülőgarnitúráknál a háttámláknál sem használnak hevedereket, hanem a kemény hátfal elé egyszerűen szivacsdarálék töltetű levehető párnákat tesznek. Ezek a bútorok sem minőségben, sem tartósságban, sem komfortban nem veszik fel a versenyt magasabb minőségű társaikkal.

Üléskomfort és vasalatok

A korábban elterjedt feszes kárpitozás helyett ma már a bútorok zöménél a lezser kárpitozás a jellemző. Ennél a kárpitozási módnál a hullámrugó alapra a legtöbb ülőgarnitúra típus esetében hab borítás kerül. A hab minősége rendkívül fontos, erről vásárlás előtt feltétlenül tájékozódjunk.
A vasalatok esetében még inkább igaz, hogy egy nevesebb gyártó kizárólag megbízható alkatrészeket épít be az általa gyártott ülőgarnitúrába, melyek hosszú ideig kiválóan működnek majd. Az olcsóbb, rosszabb minőségű alapanyagból gyártott vasalatok könnyebben törnek, deformálódnak rengeteg bosszúságot okoznak a bútor tulajdonosának. A karfa, háttámla, vendégágy, ágyneműtartó, relax funkció mozgatásához használt szerkezetek cseréje bonyolult, időigényes és költséges, így itt is elsődleges szempont, hogy erre lehetőleg ne kerüljön sor.

Szövetek, bőrök – előnyök és hátrányok

Az ülőgarnitúra külső borításához felhasznált szövetet vagy bőrt már látjuk az üzletben, így ebben a tekintetben már egy kicsit könnyebb a dolgunk. A szövetgyártás rendkívül sokat fejlődött az utóbbi időben, így, ha háziállat vagy kisgyerek van a lakásban, akkor sem kell pánikba esnünk. Ebben az esetben válasszunk könnyen és egyszerűen, vízzel tisztítható szövetet. Bár ezek a szövetek általában valamivel drágábbak, mint normál kivitelű társaik, hosszú távon mindenképpen megtérül a befektetésünk.

Ha érdekli, milyen szempontokat és tulajdonságokat érdemes figyelembe venni a döntésnél, és hogy milyen minőségi mutatókat nem hagyhat figyelmen kívül, olvassa el a teljes cikket a Lakáskultúra oldalán!