időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Megnyílt a Matisse kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Forrás: Lakáskultúra
2022.07.06. 20:52
borítókép

Első alkalommal találkozhat a magyar nagyközönség Henri Matisse műveivel átfogó, reprezentatív kiállításon a Szépművészeti Múzeumban.

Az október 16-ig látogatható tárlat több mint 150 művet vonultat fel és 8 kronologikus-tematikus szekcióban mutatja be a festő munkásságát a korai alkotásoktól egészen az ötvenes években készített művekig, az életmű olyan központi jelentőségű kérdéseit érintve, mint a vonal és a szín viszonya vagy az enteriőr és az alak összefüggései.

Minden műfajban otthonosan

Henri Matisse életműve műfaji sokszínűsége miatt is izgalmas. A mostani kiállításon például a festményeken túl egyedi és sokszorosított grafikai alkotások, és 17 szobor is helyet kapott. A tárlat külön szekcióban mutatja be a művész késői fő művéhez, a vence-i dominikánus kápolnához készített monumentális üvegablakterveit is – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A kiállítás kronologikus rendben vezet végig a művész életművének meghatározó szakaszain.

A korai évek útkeresése után látványosan bontakozik ki a tiszta szín festészete, amelynek megtalálása a művész fauve periódusának legfőbb célja volt. Az első világháború idején alkotott redukált formanyelvű, az absztrakció határán egyensúlyozó műveket a „nizzai korszak” fénnyel teli enteriőrképei követik. Ezután, az 1930-as években ismét egy kísérletező periódust láthatunk. A festészeti életmű összegzéseként is leírható „vence-i enteriőrök” után a művész szinte kizárólag gouache papírkivágásokat készített, melyekben az œuvre egyik központi problémája, a szín és a vonal harmóniája új összefüggésben valósulhatott meg.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Henri Matisse Gourgaud bárónő arcképe (1924) című festménye az Henri Matisse: A gondolatok színe - Remekművek a párizsi Pompidou Központból című kiállítás sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. június 29-én. A francia festő életművét több mint 150 alkotáson keresztül bemutató átfogó kiállítás június 30-tól október 16-ig tekinthető meg. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)