időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Ezt a csodálatos fürdőt hagyta ránk a vár egykori ura, Arnaut pasa

Forrás: Lakáskultúra
2022.11.12. 13:34
borítókép

A fantasztikus törökfürdőt kevesen ismerik, pedig igazán megérdemelné a figyelmet.

Törökfürdő Magyarországon több is van, és ez, akárhogy is nézzük, a török megszállásnak köszönhető. Az 1540-es évektől rengeteg fürdő épült a megszállt országrészben, leginkább persze Budán. Többségük ugyan eltűnt a történelem viharaiban, de néhány megmaradt, így a Király Gyógyfürdő, a Rudas Fürdő és a Rác Fürdő… 

Az oszmán hódoltság idején azonban a fővároson kívül is legalább 75 törökfürdő működött Magyarországon – például Esztergomban, Gyulán, Pécsen, Szegeden, Szekszárdon és Székesfehérváron.

Közülük sajnos csak az Abdurrahmán Abdi Arnaut pasa által 1610 és 1617 között építtetett egri törökfürdő maradt fenn – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Fürdőztek, beszélgettek, jól érezték magukat

Az 1540-es évektől kezdődő fürdőépítési láznak elsősorban vallási oka volt. A muzulmán törökök számára ugyanis a rendszeres szertartásos mosakodás a vallási élet részének számított. Az egri Török Fürdőt Arnaut pasa emeltette, a gyönyörű, aranykupolás fürdőben a hithű mohamedánok tisztálkodhattak és társaloghattak.

Ma is fantasztikus élmény!

Ez a csodás fürdő – többszöri felújítást követően – még mindig áll és hat medencével, magas színvonalú wellness-és gyógyászati szolgáltatással várja vendégeit.
A Török Fürdőben a radon tartalmú gyógyvíz a medencék alját borító kövek közül tör fel: a 30°C-os Török-medence, ami a török hódoltság alatt épült, valamint a Kis és Nagy tükörmedencék, illetve a 34°C-os Pezsgőmedence alatt, mely nevét a felszálló buborékok szakadatlan pezsgése miatt kapta.

Ezen kívül még egy melegvízű (36°C-os), és egy forró medence (38°C-os) található az épületben, melyeket a mai kornak megfelelő élményelemekkel (derékmasszázs és nyakzuhany) bővítettek.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Ma is működik Egerben az Arnaut pasa által épített fürdő, melynek aranykupolája tényleg lélegzetelállító szépségű. Burkolatát 200 ezer darab arany mozaik alkotja (Fotó: Lakáskultúra)