időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Így mennek tönkre télen a szobanövények

Forrás: Lakáskultúra
2022.11.18. 08:23
borítókép

A szobanövények növekedése a téli időszakban lelassul, ilyenkor ugyanis pihennek.

A szobanövények mostanra visszafogottabb üzemmódra váltottak, de ez nem jelenti azt, hogy gondozásuk télen elmaradhat. Bár kevesebbet kell törődni velük, mint a vegetációs időszakban, attól még fontos, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő körülményeket. Így adjuk meg a lehetőséget meg nekik, hogy tavasszal újra szépen fejlődjenek – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Sokszor a szobanövények télen annyira elgyengülnek, hogy már nem lehet őket megmenteni. 

A gondot legtöbbször az okozza, hogy ilyenkor mások az igényeik, mint a melegebb, napsütéses hónapokban és nem ennek megfelelően gondozzuk őket. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

A szobanövények télen kevesebb vizet kérnek

Kezdő növénytartók pontosan ugyanazzal a lelkesedéssel és gyakorisággal öntözik a növényeiket a téli hónapokban is, ahogyan az aktív időszakban – csakhogy a szobanövények télen kevesebb vizet vesznek fel a gyökereikkel a cserépből, így a túlöntözés hatására felgyülemlik a cserépben a víz, idővel pedig a gyökerek rothadásnak indulnak. Így viszont a növény nem tud tápanyagot és vizet felszívni a gyökereken keresztül. Ezután sokszor menthetetlen, gyorsan elpusztul.

Párára van szükségük

A fűtési szezonban a legtöbb lakás levegője száraz, a páratartalom jóval az ideális 40-60% alá esik, és ezt megsínylik a növények is. 

Bár vannak olyan szobanövények, amik segítenek párásítani a levegőt, a többség igen nehezen viseli a légköri szárazságot. 

Egyes fajoknak folyamatos párásítás kell, ezt megoldhatod úgy, hogy kavicsot teszel a cserepek alá, és ezekre spriccelsz naponta vizet. Érdemes időnként vízpermetet fújni a levelekre.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)