Tartósítási tippek: Így tegyük el a friss zöldfűszereket télire

A nyár és kora ősz friss zöldfűszereit különböző módszerekkel tartósíthatjuk – lássuk hogyan.

null

  • Hűtőszekrényben: Összegumizott nejlonzacskóban vagy folpakba csomagolva a zöldségesrekeszben 1 hétig elállnak.
  • Olajban: Durvára aprítva olíva- vagy napraforgóolajban 5 hétig eltarthatók. Mutatós üvegben a konyha díszei lehetnek így.
  • Szárítva: Az összekötött fűszercsokrot meleg, jól szellőző helyen kb. 2 hétig szárítsuk, majd üvegedényben, összemorzsolva tároljuk. Kb. 1 ek szárított felel meg 2 ek frissen felaprított zöldfűszernek.
  • Fagyasztóban: Csokorba kötve mossuk meg, majd a vastagabb szárak levágása után konyhai papírtörlőn szárogassuk meg, és aprítsuk fel. Adagonként csomagoljuk kis nejlontasakokba, és címkézzük fel őket. Készíthetünk zöldfűszeres jégkockákat is. Ehhez az adott fűszernövényt aprítsuk fel, keverjük el egy kevés vízzel, majd tömködjük a jégkockatartóba. Miután megfagyott, szedjük ki, és feliratozott nejlonzacskóban tegyük vissza a fagyasztóba. Az így előállított fűszerkockák kb. 6 hónapig állnak el, és könnyen adagolhatók például a levesekhez, főzelékekhez.
  • Mit érdemes?

    A legtöbbet használt fűszernövényekpetrezselyem, bazsalikom, rozmaring, snidling, tárkony, kapor, oregánó – mellett érdemes ciromfüvet, lestyánt, mentát, turbolyát és zsályát is tartósítani.

    Tipp: Főzéskor, sütéskor a fagyasztott zöldfűszereket mindig a legvégén tegyük az ételbe, hogy a hő hatására minél kevesebbet veszítsenek illóolajaikból, és megőrizzék aromájukat!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.