időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Így használja fel változatosan a sertéshúst!

Forrás: Mindmegette
2020.11.23. 15:28
borítókép

Tippek a sertéshús sokoldalú és változatos felhasználásához – az oldalastól a lapockáig!

A sertéshúst, bár időről-időre igyekeznek rossz hírét kelteni, egyáltalán nem mondhatjuk egészségtelennek, sőt: alapvető ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk, a sovány sertéshús pedig az egészségtudatos táplálkozásba is tökéletesen beleillik, mivel zsír- és koleszterin-tartalma egyaránt alacsony – írja a mindmegette.hu.

Fotó: Pexels

Nézzük, melyik részéből mit készíthetünk – az egyes ételek nevére kattintva recepteket és fényképeket is talál!

FEJHÚS

A fejhús az egyik legfontosabb alapanyaga a kocsonyának és a disznósajtnak. A kocsonya készítéséhez a fejen, és a fülön kívül jól jöhet a köröm, de csülök és malacfarka is kerülhet bele, ha valaki kifejezetten a cupákos részekért kedveli ezt az ételt. A kocsonya készítése pedig semmi másról nem szól, mint egy húsleveshez hasonló levesbe hő hatására hagyni, hogy kioldódjanak a bőrben, csontban lévő zselírozó anyagok (zselatin) és a levest annyira elfőzni/redukálni, hogy a zselatin képes legyen megkötni a folyadékot.

OLDALAS

A sertéshúst a zsírban gazdagabb húsfélék közé sorolható, ugyanakkor rendkívül változatosan elkészíthető: fogyaszthatjuk egyben sütve, főzelékek feltétjeként, vagy zöldségekkel párolva is. A fokhagymás oldalas a téli időszak egyik legnépszerűbb étele.

CSÜLÖK

A sertés mellső lábait hívjuk első csülöknek, míg a hátsó lábaknál a comb alatt helyezkedik el a hátsó csülök. A csülök népszerű fogás egyben sütve, ilyen például a magyar konyha egyik tradicionális étele, a csülök Pékné módra. Főzve, párolva is fogyasztható, leginkább savanyúsággal, de pörköltet is készítenek belőle. Füstölve is szívesen fogyasztjuk, főleg húsvétkor, de egy jó bableves is elképzelhetetlen nélküle.

DAGADÓ

A dagadó a sertés hasaalja, amelyet általában megtöltve sütnek meg, ám ez a szaftos húsféleség a töltött káposztába is kiváló, sőt: darálva fasírtnak is príma!

HOSSZÚ- ÉS RÖVIDKARAJ

A sertés egyik legsoványabb – és a szűzpecsenyével együtt –, egyik legértékesebb része. Igen sokrétűen elkészíthető, hiszen süthetjük egyben, szeletben, göngyölve és ne felejtsük el, hogy az egyik legkedveltebb nemzeti eledelünk, a rántott hús alapanyaga. Húsimádóknak ajánljuk a következő receptet, amiben az alapot a karaj szolgáltatja, a feltét főtt-füstölt karaj, vékonyra szelve, valamint szemérmetlenül sok sajt és tejföl. Íme a tepsis karaj receptje:

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéskaraj kiklopfolva, lesózva
  • 10 dkg főtt-füstölt csemegekaraj
  • 20 dkg edami sajt lereszelve
  • 1 kis pohár tejföl
  • 5 dkg vaj
  • Elkészítése:

    TARJA

    A grillezések legnépszerűbb kelléke a sertéstarja, ami nagyon finom, kissé szaftos húsféle. Előnye, hogy a benne található vékony zsírrétegnek köszönhetően nem szárad ki sütés közben, változatos módon pácolható, így igazán zamatos végeredményt kaphatunk! Tarjából készül másik hagyományos magyar ételünk, a cigánypecsenye is.

    Ha kíváncsi, mi készíthető a lapockából és a combból, olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Korábbi cikkünkben szintén a sertéshúst imádóknak mutattunk be egy nagyszerű receptgyűjteményt: Kilenc ínycsiklandó szaftos és omlós sült oldalas.