Ezeket mindenképpen kóstolja meg, ha Olaszországban jár

Akár Olaszországba készül, akár nem, ezt a listát érdemes elolvasnia.

null

Pizza

Közhelynek hangzik, hogy Olaszországban együnk pizzát, pedig nem az. Egészen más élményben lesz részünk, mint itthon. Főként, ha Nápolyban járunk, ott kapható ugyanis a világ legjobb pizzája.

A pizza készítés tradícióját a Condurro család indította el Nápoly központjában 1870-ben. Salvatore Condurro fia, Michele egy híres Torre Annunziatai mestertől tanulta ki a tészta dagasztás művészetét, így tökéletesítve a családi pizza receptjét. 1906-ban Micheles saját pizzériát nyitott, ami 1930-ban az Ascalesi korház építése miatt költözésre kényszerült. Ekkor került a pizzéria a jelenlegi helyére a Cesare Sersale-re. Azóta már az ötödik generáció dolgozik a mesteri pizza elkészítésén Michelle instrukciói alapján.

Annyit még fontos megjegyezni, hogy két pizzának van a legnagyobb hagyománya. A Margarita paradicsomszószt, mozzarellát és friss bazsalikomot tartalmaz. A Marinara pedig paradicsomot, fokhagymát, oregánót és extra szűz olivaolajat. Bár ezek itthon talán túl szimplák, ott érdemes megkóstolni!

Közhelynek hangzik, hogy Olaszországban együnk pizzát, pedig nem az
Fotó: Pixabay

Pármai sonka

Párma, észak-Olaszországban található, igazi olasz kisváros, hangulatos óvárossal. Hírnevét különleges mikroklímájának köszönheti, ugyan is csak itt érik be a világhíres pármai sonka. Az immáron védett termék a Római köztársaságig visszanyúló tradíciókkal rendelkezik, előállítása hosszadalmas és szigorú feltételekhez kötött. A különleges étrenden nevelkedett (nem csak takarmány, hanem zöldség, gyümölcs, és a parmezán sajt gyártásakor visszamaradt tejsavó is), szintén környékbeli disznóknak, legalább 9 hónaposnak és 160 kilósnak kell lenniük. A vágás után az úgynevezett sómester kevés tengeri sóval bedörzsöli a sonkákat, ezután 100 napig hagyják állni egy megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú szobában. A következő lépés a szárítás, aminek minimum egy évig kell tartania, és a levegő keringésének gyorsasága is pontosan szabályozva van. Egy kész sonka kb. 10 kilót nyom (csonttal együtt), és a són kívül semmilyen más fűszert vagy mesterséges anyagot nem tartalmazhat. Ezután kerülhet rá az eredetét igazoló pecsét melyen az 5 ágú királyi korona látható. Csakis az ezzel fémjelzett sonka mondható igazi pármai sonkának. Érdemes megkóstolni!

Limoncello

Ugorjunk most egy italhoz, ami nem más, mint egy citromlikőr. általában desszertitalként ajánlják éttermekben. Ha esetleg nem szereti a likőrt, ezt akkor is érdemes megkostólnia, nagy eséllyel kivétel lesz. A citrom héjának felhasználásával készítik, hagyományosan sorrentoi citromból alkohol, víz és cukor hozzáadásával. A színe sárga, de az íze édes-keserű és semmiképpen se savanyú, hiszen nem tartalmazz citromlevet. A limoncello alkoholtartalma változó: általában 20% körül mozog, és finomszesz vagy vodka használatával készítik. Hagyományosan étkezés után fogyasztják az emésztés elősegítésére. Legjobban hűtve, akár lefagyasztva élvezhető, kitűnő frissítő nyári estéken.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.