Az ifjú Gárdonyi Géza szerette a finom ételeket, ez volt a kedvence

A híres íróként Egerben visszavonult Gárdonyi Géza értékelte a jó borokat és a finom halételeket.

null

A pályáját népiskolai tanítóként kezdő, majd újságíróként folytató Gárdonyi Géza 1888 őszétől három éven át Szegeden élt és dolgozott. Gyakran megfordult a hajdani Hungária Szálló kávéházában, ahol törzsasztaluknál találkoztak, cseréltek eszmét és fogadták be társaságukba az újonnan érkezett kollégákat az írók. „Szegeden jöttem rá, hogy a legnagyobb földi jó nem az elmélkedő filozófia, sem a vagyon, sem a holdvilágos szerelem, hanem egy-egy pénteki halpaprikás a Bálónál” – fogalmazott a Búcsú Szegedtől című tárcájában.

Gárdonyi Géza író
Fotó: Wikipedia Commons

Báló István az akkor Szegedhez tartozó Szatymazon működtetett kocsmát, és törzsvendége volt Dankó Pista. A hegedűn (és orgonán) kiválóan játszó, dalszövegeket író, sőt zenét is komponáló Gárdonyi életre szóló barátságot kötött a cigányprímással, akivel 59 közös nótát szereztek.

„Kedvenc bora a Saint Julien volt, amelynek nemes zamata egzotikusan csengett össze a verpeléti szűzdohány illatával.” (Nagy Endre: Gárdonyi Géza tragédiája)

Nagy Endrétől tudjuk, hogy Gárdonyi a fővárosban „a New York kávéházban szokott volt üldögélni egy félreeső asztal mellett megbújva. Egy üveg bor állott előtte, kávé helyett abból hörpintgetett és hosszú szárú pipáját szívogatta. […] Egyre ritkábban mutatkozott Pesten. […] Arca még vékonyabb lett és a gyomorbajosok savanyúsága volt rajta” – emlékezik utolsó találkozásaikra a konferansziéként ismert szerző.

Az Egri csillagok írója fiatalon nem vetette meg a gasztronómiai élvezeteket. Az egyik kedvenc halétele a később róla elnevezett pisztráng volt, amit fehérborral meglocsolva készítettek számára.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Étkezési szokásaink, amik lerövidíthetik az életünket

A szakemberek szerint a szokásaink teszik ki a napi viselkedésünk 40 százalékát. Ebbe pedig természetesen beletartoznak az étkezési szokásaink is, amik – ha nem megfelelőek – akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak – írja a Mindmegette.hu.

Nem tervezi meg az étrendedet

Ha nem tervezi el, hogy melyik nap mit eszik, akkor valószínűleg sokszor nyúl a fagyasztott vagy konzerv ételekhez. Egy 2016-os tanulmány szerint azonban azoknál, akik rendszeresen főznek otthon, alacsonyabb a cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik ritkán főznek.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.