időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Hogyan lesz tökéletes a főtt kukorica? Hát így!

Forrás: Mindmegette
2021.06.29. 10:54
borítókép

A zsenge csöveken sorakozó roppanós, tejes kukoricaszemek rövid idő alatt megpuhulnak a fazékban vagy az izzó parázs fölött.

Fontos, hogy csemegekukoricát vegyél. A takarmánynak való kukorica frissen leszedett zsenge csöveit is meg lehet főzni, de ez több keményítőt tartalmaz, mint a magasabb cukortartalommal rendelkező csemege fajta, ezért lényegesen hosszabb idő alatt puhul meg, és az íze sem olyan finom.

KUKORICA VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK

Kellemes illatú, telt, egészséges csöveket válassz, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez véd a kiszáradástól. Semmiképp se vedd meg a kukoricát, ha a szemek fonnyadtak, ráncosak, ha a bajuszszálak már nem selymesek, és ha a csöveket takaró levelek sárgulnak, netán zörgősek, esetleg betegségre utaló barnás foltok mutatkoznak rajtuk!

Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudod mélyeszteni a körmödet a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki.

Otthon a friss csemegekukoricát a hűtőben se tárold két napnál tovább, mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből.

TISZTÍTÁS ÉS DARABOLÁS

Távolítsd el a csuhét – a legfelső réteget dobd ki, a többi levelet tedd félre. Ezután szabadulj meg a bajuszszálaktól, majd egy éles késsel válaszd le a kukoricacsövek csúcsos végéről azt a részt, ahol nincsenek szemek, vagy nagyon aprók. Tetszés szerint a torzsa aljáról is levághatsz 1,5-2 centit.

Kukorica
Fotó: Unsplash

A túl hosszú kukoricacsöveket feldarabolhatod. Éles kést használj, és lehetőleg ne sértsd meg a szemeket. Elég, ha a kés pengéjével csak körbejelölöd a vágás helyét, majd kézzel kettétöröd a csövet. Végül a csöveket és a félretett leveleket is mosd meg folyó víz alatt.

KUKORICA FŐZÉSI FORTÉLYOK

A főtt kukorica elkészítéséhez béleld ki egy kellően nagy edény alját a félretett levelekkel. Rendezd el rajtuk a megtisztított, szükség esetén kisebb darabokra vágott kukoricacsöveket, majd takard be őket vékonyan a maradék csuhéval. Erre önts lassan annyi hideg vizet, hogy az egészet ellepje, és forrald fel közepes tűzön. Forrás után kapcsold lejjebb a tűzhelyt, fedd le az edényt és gyöngyöző vízben főzd tovább a kukoricát még néhány percig, amíg megpuhulnak a szemek. Fajtától is függhet a főzés ideje.

Sót nem kell a vízbe tenni, mert kemények lesznek tőle a szemek. Takarmánykukorica esetén kevés cukrot érdemes hozzáadni.

A csemegekukorica a zsengeségétől függően 10–35 perc alatt megpuhul. Nyolc-tíz perc főzés után szedj le a csövek végéről néhány nagyobb szemet, és kóstold meg. A takarmánykukorica főzési ideje akár egy óra is lehet. Kóstolással vagy villa beleszúrásával ellenőrizd az állapotát.

A kellően megfőtt kukorica azonnal megkóstolható. A későbbi fogyasztásra szánt csöveket a főzővízben hagyhatod, a teljesen kihűlteket pedig folpakba csomagolva a hűtőben tárolhatod egy-két napig.

A főtt kukorica nagy szemű sóval forrón meghintve fenséges csemege önmagában vagy pestóval és különféle fűszervajakkal feltuningolva. Továbbá kiváló alapanyag leveshez, salátához, salsához és tócsnihoz.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.