Tippek a szakértőtől: hogyan táplálkozzunk várandósság idején?

Amikor valaki babát vár, mindent megtesz azért, hogy a legjobb körülményeket biztosítsa születendő gyermeke számára. Mindez sokaknál akár egy kisebb életmódváltást is szükségessé tehet a terhesség alatt.

null

Függetlenül attól, hogy korábban hogyan táplálkoztunk, a várandósság időszakában megváltozik, hogy a testünk mit igényel – írja a Mindmegette. Somogyi Sára, a BioTechUSA PreNatal termékspecialistája, táplálkozástudományi szakember elmondta, mire is érdemes odafigyelni a babavárás során.

KULCSSZÓ A TISZTA ÉTKEZÉS

A várandósság időszakában alapvető, hogy egészségesen étkezzünk, hiszen bármi, amit megeszünk, a méhlepényen keresztül eljut a babához. A kismamák számára is érdemes az általános egészséges táplálkozás alapelveit követni, kerülve a tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat és egyéb vegyi anyagokat. Vannak bizonyos ételek és italok, amelyeknek a fogyasztása kifejezetten kerülendő ebben az időszakban: ilyenek például a nyers ételek és a szeszes italok.

A tévhittel ellentétben iható kávé a várandósság alatt, csak ne vigyük túlzásba a koffeinbevitelt: napi 200 mg fogyasztása még biztonságos. Azoknak, akik korábban sportoltak, és akár étrend-kiegészítőket is használtak, érdemes odafigyelniük, hogy a különböző testsúlykontroll-formulák, közülük is leginkább a koffein- vagy az L-karnitin tartalmúak, illetve a kreatinok, az edzés előtti készítmények használata sem javasolt a várandósság, majd a szoptatás időszakában – derül ki az oldal cikkéből.

VESZÉLYES LEHET A NYERS

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a kismamák kerüljék a nyers tejet, tojást, húsokat és halakat, mert az azokban található paraziták és baktériumok komoly tüneteket okozhatnak, és akár a baba életét is veszélyeztethetik. Ez a füstölt lazac, a tatár bifsztek vagy a rozéra sült steak mellett ugyanúgy érvényes a kolbászokra és a szalámikra is, hiszen, bár sokan nem tudják, azok is nyers húsból készülnek.

Amennyire lehet, tartózkodni kell a feldolgozott húskészítményektől is. Gyakori tévhit, hogy májat tilos fogyasztani várandósság alatt. A túlzott A-vitamin-bevitel valóban magzatkárosító hatású lehet, a máj pedig kifejezetten jelentős A-vitamin-forrás, de ez nem azt jelenti, hogy tiltólistán van, csak azt, hogy mindenképpen érdemes ritkábban, mértékkel fogyasztani.

Fotó: Pixabay

NAPONTA TÖBBSZÖR FRISSET

Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket a terhesség időszakában az átlagosnál nagyobb mennyiségben érdemes bevinni a szervezetbe, ilyen például a D-vitamin, a kalcium, a folsav, a vas, a jód és a cink. Szuper vasforrások a húsok, a halak, a gabonafélék, a tojássárgája, a sötétzöld zöldségek (pl. spenót), valamint az olajos magvak, amelyek telítetlenzsírsav-tartalmuk mellett remek kalcium- és magnéziumforrások is. Általánosan igaz, hogy együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt, mindez a kismamáknak is ajánlott. Minimum napi három, de akár öt étkezésnél is javasolt beiktatni ezeket a friss alapanyagokat – figyelmeztet a Mindmegette.

PÓTOLNI KELL A KALCIUMOT!

Érdemes előnyben részesíteni a zsírszegény húsokat, mindezt pedig hetente legalább két alkalommal hallal is kiegészíteni. A tejtermékek nagyon jó kalciumforrások, aminek a bevitele kifejezetten fontos a kismama számára, de a szakértő szerint itt is érdemes a zsírszegény változatokat választani. Ezek lehetnek sovány sajtok, sovány túró, kefir, natúr joghurt: utóbbi nagyon jót tesz a szervezetnek, probiotikum-tartalma miatt is.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.