HOZZÁVALÓK
1 dkg kandírozott narancs- és citromhéj , 30 dkg finomliszt * a nyújtáshoz, 15 dkg rozsliszt (közepesen sötét), 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 37.5 dkg méz, 1 teáskanál szalalkáli, 8.5 dkg barna cukor, 10 dkg kandiscukor (+ kb. 4 ek), 1 db tojássárgája, 1 teáskanál szódabikarbóna, 5 evőkanál tej a kenéshez, 15 dkg étcsokoládé, 1.5 dkg növényi zsiradék (pl. kókuzszsír) , 5 dkg aszalt gyümölcs vegyesen.
ELKÉSZÍTÉS
Az aacheni mézeskalács elkészítéséhez egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a finomra aprított kandírozott citrushéjakat, a kétféle lisztet és a fűszerkeveréket. A mézet megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd a liszthez öntjük. A robotgép dagasztókarjával alaposan összegyúrjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A szalalkálit feloldjuk 1 ek hideg vízben. A barna cukrot és a kandiscukrot beledolgozzuk a tésztába. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a szódabikarbónát és a feloldott szalalkálit, majd alaposan összedolgozzuk a mézeskalács tésztát. Végül kézzel is kicsit átgyúrjuk.
A tésztát meghintjük egy kevés liszttel, és kinyújtjuk kb. 40×42 cm-es négyszöggé. Kb. 3×10 cm-es csíkokra vágjuk, és 2-3 sütőlemezen elosztjuk, amelyet sütőpapírral fedünk le. Villával megszurkáljuk a csíkokat, és mindegyiket megkenjük tejjel. Majd egymás után 175 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses: 150 fok) adagonként kb. 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről, és hagyjuk kihűlni.
Közben a csokit felaprítjuk, és a növényi zsiradékkal együtt kis lábasban forró vízgőz felett megolvasztjuk. 10 percig hűlni hagyjuk.
Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk. A kihűlt mézeskalácsok egyik végét ferdén belemártjuk a csokiba. A kalácsok csokis végét megszórjuk az aprított aszalt gyümölccsel, a többit pedig kandiscukorral, majd hagyjuk a bevonót megdermedni.
Az eredeti recept IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Aacheni mézeskalács. (Forrás: mindmegette.hu)