Aki nem vagy olyan ügyes és szorgalmas, hogy az év minden napján friss zöld fűszereket szüreteljen a konyhaablakból, biztosan használ szárított ízesítőket. Fűszerek nélkül ugyanis elképzelhetetlen a sütés, főzés – írja a mindmegette.hu.
A friss fűszernövények egészen megváltoztatják az étel ízét: az aromák szinte életre kelnek, egymást erősítik, szinte megbolondítják az ételt. A szárított fűszerek megfelelően tárolva sokáig megőrzik minőségüket és jól helyettesítik friss testvéreiket.
TARTSUK JÓ HELYEN A FŰSZEREKET!
Ha szeretnénk felkészülni minden eshetőségre, szerezzünk be szárított fűszernövényeket! Találjunk nekik megfelelő helyet: a legjobban a kamrában érzik jól magukat, fénytől, levegőtől és nedvességtől elzárva, azaz egy légmentesen záródó fűszertartóban. Így kb. 6 hónapig megőrzik a minőségüket. Nem érdemes nagyobb mennyiséget venni – különösen a ritkán használt fajtákból –, elég sokáig a kis kiszerelésű is.
ELLENŐRIZZÜK A MINŐSÉGET!
Minden használat előtt morzsoljunk szét egy csipetnyit a szárított fűszerből az ujjaink között! Érezhető, hogy mennyire intenzív az illata, így eldönthetjük, érdemes-e felhasználni.
A HELYES ADAGOLÁS
Amennyiben a szárított fűszernövény kellően aromás, bátran használhatjuk. Adagolása egyszerű: általában elmondható, hogy 1 kávéskanál szárított fűszer helyettesít 1 evőkanál friss fűszert. Ez a szabály azért működik, mert a szárított fűszerek jóval erősebbek, mint a frissek, így ugyanolyan hatás eléréséhez elegendő kevesebb mennyiség. Ellenkező esetben elnyomhatja az étel ízét.
Tehát ha legközelebb csak szárított fűszert találunk otthon, ne habozzunk használni, a végeredmény olyan lesz, mintha friss fűszerrel dolgoznánk.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)