A tökéletes töltött káposzta titkai

Ahány ház, annyi szokás és recept, de van néhány tipp, amelyiktől bármelyik töltött káposzta még finomabb lesz.

null

A töltött káposzta hagyományosan karácsonyi, lakodalmas vagy disznótoros étel. Nem érdemes belőle keveset főzni, hiszen ha valamelyik ételre igaz, akkor erre mindenképpen, hogy minél többször melegítik újra, annál finomabb lesz. Fontos a sikerhez, hogy ne sajnáljuk a belőle a jó minőségű szalonnát, a füstölt húst és a kolbászt.

Az igazán finom töltött káposztának is megvannak a maga készítési trükkjei, titkai: összeszedtük a legfontosabbakat Érdemes követni a tippeket, s garantáljuk, hogy tökéletesen finom lesz ez az igazán népszerű karácsonyi egytálétel.

KÁPOSZTA, KÁPOSZTALEVÉL

Az édes káposztából készülő nyári vagy szabolcsi töltött káposztához a nagy egész fejet szurkáljuk körbe a torzsa körül, majd hosszú nyelű húsvillára tűzve merítsük egy fazék forrásban levő vízbe 3-4 percre, hogy könnyebben leválaszthassuk a felső leveleket a tölteléknek. A kisebb fejről egyszerűen lefejthető leveleket is tegyük forró vízbe néhány percre, hogy megpuhuljanak.

Hagyományos téli töltött káposztához a piacon keressünk savanyított vágott káposztát, illetve egész leveleket. Kóstoljuk meg: akkor jó, ha ropogós, enyhén sárgás színű, és nincs semmilyen utóíze. Amennyiben túlságosan savanyúnak találjuk kimoshatjuk.

DARÁLT HÚS A TÖLTÖTT KÁPOSZTA LELKE

Nem véletlen, hogy disznóöléskor különösen finom a töltelék, hiszen ilyenkor a sertés többféle részéből készítik. Máskor érdemes vegyes húst a töltelékbe keverni, pl. sertést marhával vagy marhával és pulykával. Sertésből lapockát, pulykából combot vegyünk, a marhához adjunk apróra kockázott füstölt szalonnát, hogy szaftosabb legyen.

RIZS VAGY GERSLI KERÜLJÖN A TÖLTELÉKBE?

A kerek szemű rizs egyrészt jobban néz ki a töltelékben, mint a hosszú szemű, másrészt krémesebb állagot kölcsönöz a húsgombócoknak. A rizst érdemes előre megpárolni. Rizs helyett fél órát vízben áztatott árpagyöngyöt (gerslit) adhatunk a húsos masszához.

KIMARADHATATLAN FŰSZEREK

A só és a bors mellett elsősorban babérlevél, fűszerkömény, továbbá ízlés szerint borsikafű (csombor), szerecsendió, petrezselyem, esetleg kapor használható. A töltelékből nem maradhat ki a zúzott fokhagyma és a pirított hagyma.

ÍGY ÉRDEMES MEGTÖLTENI A KÁPOSZTALEVELEKET

A káposztaleveleket terítsük ki, és egy éles kiskéssel vágjuk laposra a középső vastag erüket. A túl nagy leveleket szeljük félbe vagy négyfelé. Mindegyik darab közepére halmozzunk tölteléket, majd hajtsuk rá a levél egyik oldalát. Ezután csavarjuk fel, végül a túllógó másik oldalt gyűrjük a batyuba.

FÜSTÖLT HÚS, KOLBÁSZ ÉS SZALONNA

Előző este áztassunk be füstölt húst, pl. csülköt, tarját vagy oldalast. Másnap főzzük félpuhára bő vízben, és hagyjuk kihűlni a levében. Vágjuk nagyobb kockákra, majd kolbászdarabokkal, valamint szeletelt kolozsvári szalonnával együtt adjuk a káposztához. Lángolt parasztkolbásszal is finom. A töltelékbe keverjünk apróra kockázott füstölt szalonnát. Diétás változatnál hagyjuk el a szalonnát, a kolbászt pedig helyettesítsük virslivel.

A TÖLTÖTT KÁPOSZTA ÖSSZEÁLLÍTÁSA

Nagy fazék, cserépedény, magas falú tepsi vagy tűzálló tál alján terítsünk el vágott káposztát, helyezzünk rá töltelékeket hús- és kolbászdarabokkal együtt, majd folytassuk a rétegezést a maradék hozzávalókkal. Legfelülre káposzta kerüljön, erre jöhet egy kevés sűrített paradicsom. A rétegek közé helyezzünk babérlevelet, esetleg csípős zöldpaprikát is.

ÍGY FŐZZÜK, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN

Öntsük fel az edény tartalmát a füstölt hús főzőlevével úgy, hogy teljesen ellepje. Ha túl sós, akkor hígítsuk vízzel. Ezután fedjük le, és főzzük türelmesen lassú tűzön 1,5-2 órát, amíg a töltelék megpuhul, de a káposzta még roppanós. Közben ne kevergessük, inkább csak rázogassuk, hogy ne törjenek meg a töltelékek. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. A letakart edényt 150 fokos sütőbe is berakhatjuk.

TERMÉSZETESEN A TÁLALÁS SEM MINDEGY

Szedjünk a tányérra vágott káposztát, majd tegyünk rá töltelékeket, füstölt húst és kolbászt. Díszítsük petrezselyemmel vagy kaporral, esetleg szalonnából készült kakastaréjjal. Kínáljunk hozzá tejfölt, és ne felejtsük el a kenyeret.

ÉS ÍGY ÉRDEMES TÁROLNI

A maradék hűtőszekrényben több napig, akár egy hétig is eláll, ha tejföl nélkül tesszük el. A töltött káposzta jól tűri a fagyasztást. Kisebb adagokra porciózva hónapokig tárolhatjuk a mélyhűtőben.

 

Az eredeti teljes írás 10 titok, amitől tökéletes lesz a töltött káposzta! címen a Mindmegette.hu oldalon olvasható. 

Borítókép: A töltött káposzta hagyományosan karácsonyi, lakodalmas vagy disznótoros étel. (Fotó: flickr)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.