Így lesz ínycsiklandóan szaftos a steak – tippek a húsvásárlástól a sütésig

Ahhoz, hogy tökéletes steaket süssünk, megfelelő húst kell választanunk, és azzal is tisztában kell lennünk, miből mit készíthetünk. Sütési tippekkel és kisokossal segítünk.

null

Ahhoz, hogy az általunk készített steak legyen a környéken a legfinomabb, nem kell bonyolult mesterfogásokat bevetni. Néhány hasznos tipp és apró trükk alkalmazásával biztosan nem kell aggódnunk a végeredmény miatt. Íme az útmutató, amelynek ismeretében már gyújthatjuk is be a grillt!
 

MI AZ OMLÓS ÉS PORHANYÓS STEAK TITKA?
 

  1. Sütés előtt kenegessük meg olajjal a húst és pihentessük szobahőmérsékleten 10-15 percig.
  2. Közvetlenül a sütés előtt vagy sütés után sózzuk, hiszen a só nedvességet von el, ami miatt a hús nem marad szaftos.
  3. Sütés után mindig pihentessük a húst. A serpenyőt vegyük le a tűzről, így a pecsenyelé szépen átjárja a szeleteket.
  4. A profi séfek a steakhúst egy speciális eszközzel előkezelik, ettől a hús omlós és porhanyós lesz. Hasonló a húsklopfolóhoz, de tűhegyes kis fogacskái vannak, ezzel lehet puhítani a rostokat. Így az elkészítési idő is rövidül, a finom pecsenyelé a húsban marad. Háziasszonyok a tenyerükkel masszírozzák át a hússzeleteket.
     

MILYEN HÚSFAJTÁK A LEGALKALMASABBAK GRILLEZÉSRE?
 

T-BONE STEAK:

A jellegzetes alakú csontról elnevezett húsfajta csontos hátszínből és vesepecsenyéből áll. Súlya 50-70 dkg. A húst szegélyező zsírréteget érdemes bevagdosni, a húst nagy lángon meg kell pirítani, majd 5-8 percig kell sütni, attól függően, hogy véresen vagy közepesen átsütve szeretjük. A T-bone steak a második legnagyobb steakfajta, ennél már csak a Porthouse-steak nagyobb, ami akár 1 kg-ot is nyomhat.

RIB-EYE:

A nyak hátsó részéből, a rostélyosból vágják. A húst sűrűn átszövik a zsírszövetek, közepén egy szem alakú zsírpárna helyezkedik el – innen az angol elnevezés. Csont nélkül árulják, súlya 25-30 dkg. Pirítsuk először nagy lángon, majd közepes lángnál süssük mindkét oldalát 3-5 percig.

BÉLSZÍN:

A hosszúkás formájú hús a gerinc alatt fut. A marha legnemesebb része, ami a legsoványabb és igen omlós. Akkor a legfinomabb, ha csak rövid ideig sütjük. Nemcsak szeletben, hanem egyben is elkészíthető.

HÁTSZÍN:

Szintén kevés zsírt tartalmaz. Egyben sült húsnak vagy szeletelve, megpárolva is finom.

FARTŐ:

A hátsó lábak feletti rész minősége szintén igen jó. A legízletesebb húsleves ebből készíthető. 
 

MELYIK GRILLSÜTŐT VÁLASSZUK STEAK KÉSZÍTÉSÉHEZ?

Korábban írtunk arról, hogy a grillezés és a barbecue-zás magas szintű műveléséhez elengedhetetlenek a megfelelő sütőberendezések. A steakek grillezéséhez a faszenes grillsütő a legjobb választás, mert jellegzetesen füstös ízű ételek készíthetők ezzel a sütőtípussal. Pelletgrillezőben ugyancsak tökéletes steaket készíthetünk, mert a fapellet plusz, ínycsiklandó ízt ad a húsoknak. De akkor sem kell aggódnunk, ha gázgrillel rendelkezünk, ezzel az eszközzel is remek steakeket süthetünk. A gázüzemű grill használatánál a kezdőknek sem kell az eredmény miatt nyugtalankodniuk, ugyanis pontosan szabályozhatjuk rajta a hőfokot, ezáltal kisebb eséllyel égetünk el rajta egy nagyobb darab húst.

Borítókép forrása: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.