időjárás 27°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Így nézhetett ki egy tehetősebb kelta arisztokrata sírja

Forrás: Országszerte
2020.11.27. 13:14
borítókép

A Janus Pannonius Múzeum munkatársai a közelmúltban tártak fel Pereked mellett egy kocsisírt.

A kelta temetkezési szokások alapján a lovakat is eltemették a halott mellé, és még két vadászebet is mellé helyeztek. A halottat elhamvasztották és különböző tárgyaival – fegyvereivel, ékszereivel – együtt helyezték örök nyugalomra.

Az elhunyt arisztokrata padkás hamvasztásos sírja még nem került elő – tudta meg a Bama.hu a Kovaliczky Gergelytől, a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának vezetőjétől és Majdán Mira régésztől.

Fotó: Pixabay

A szakemberek szerint a kelta kocsisíron megtalált helytartói jelvény szerint a római Pannonia provincia helytartójának utasításait végrehajtó nagyon fontos személy volt. Ha ezt újkori összevetésben nézzük, akkor talán egy alispánhoz hasonló beosztású, magas rangú személyhez tartozhatott a megtalált sír.

A fellelt kocsi önmagában is különleges, mert bronz díszeire az ősi triszkelion, a hármas spirál motívum jellemző, amely az indoeurópai kultúrák egyik legősibb motívuma, ami a születést, halált és az újjászületést, illetve a földet, vizet és eget is szimbolizálhatja.

A mai Pécs és környéke már a kelták idején is lakott volt, több település lehetett a Mecsek déli részén, az egyik legismertebb talán a Jakabhegy. Ez már nagyjából Kr. e. 1200 körül lakott terület volt az úgynevezett urnamezős kultúra idején.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Az Árpád-vonalon védte hazánkat + videó

Háromszoros vivát Mircse Sándor úr részére: Vivát! Vivát! Vivát! – fogadták a második világháborús veteránt faluja, a székelyföldi Barátos református templomának kapujában a hagyományőrző huszárok. A háromszéki Barátoson született és a mai napig itt élő gazdálkodó ugyanis egyike azoknak, akik az Árpád-vonalon honvédként védték a hazát a második világháborúban – olvasható a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál cikkében.

„Nem könnyű olyan életformát választani, amelyikben egy szívvel és egy lélekkel egyformán lehet küzdeni” – Bóné Barna református lelkész nemcsak hősies kiállása okán köszöntötte az ünnepeltet, hanem azért is, mert hűséges tagja az egyházközségnek. A Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület pedig a katonai tiszteletadás mellett Sándor bácsi kilencvenhatodik születésnapján emléklappal köszönte meg, hogy félelmet és megalkuvást nem ismerve harcolt a hazáért, és életével örök értékű példát mutatott emberségből, kitartásból és hazaszeretetből.

Tovább...