időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Élhető, okos és zöld városrész jöhet létre Székesfehérváron

Forrás: Országszerte
2021.10.04. 19:38
borítókép

Rekreációs parkot hoznak létre, melyet körbevesznek városi intézmények, lakóterületek és elég széles utak hálózzák be a jövőben.

A terület pedig, ahová Cser-Palkovics András polgármester megálmodta a jövő városrészét, kézenfekvő és mégsem az: az Alsóvárosban, a Váralja területén a vasútállomástól délre, az M7-esig húzódó 500 hektáros területen található, dél-nyugaton a Sárkeresztúri, észak-keleten pedig a vasútvonalakkal határolva – írja a Fejér megyei hírportál, a FEOL.

Jelenleg mezőgazdasági tevékenység folyik itt, vegyes tulajdonosi háttérrel, de itt található a Basa árok mentén húzódó ökológiai hálózat is, vizes élőhelyek, zöldfelületek otthona. 

A várostól eddig viszonylagosan elzárt terület a déli összekötő út, illetve a hozzá tartozó gyűjtőutak kialakításával „megnyílik” – ahogy a lehetőség is a fejlesztésre. 

Pukler Gábor Jövő Mobilitása Szövetség, Cser-Palkovics András polgármester, Jamniczky Zsolt E.ON, Tóth András István E.ON.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hétfői tájékoztatón elhangzott: a zöld felületek megmaradnak, munkahelyek, közszolgáltatások, kereskedelmi funkciók, valamint az oktatás intézményei is elérhetőek lesznek, ahogy a pihenés, a sportolás, a rekreáció lehetőségei is. 

A később érkező beruházók pedig már olyan zöld technológiákat vehetnek igénybe, amelyek a jövő fenntartható lehetőségeit, smart megoldásokat, megújuló energiaforrásokat jelentenek.

– Arra tennénk kísérletet, hogy e területen minden olyan szempontot érvényesítsünk, ami megújuló lehetőségeket tartogat, élhetőséget és zöld városfejlesztést tesz lehetővé. A legkiemelkedőbb partner benne az E.ON, amely nélkül nem tudnánk gondolkodni smart és megújuló energiákban – fogalmazott a polgármester, emékeztetve arra, hogy a fenntarthatóság már nem csak a jövő, de a jelen kulcsa is, amely alól a városfejlesztési megoldások sem kivételek. 

Ezért csatlakozott Székesfehérvár az Under2 nevű klímavédelmi kezdeményezéshez, s ezért készül a városi klímastratégia is – amelynek kiváló cselekvési terévé válhat az új, zöld városrész.

 

A teljes cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap