Véget ért a szüret a Balatonboglári borvidéken. A tavalyinál átlagosan harminc százalékkal kevesebb szőlőt tudtak betakarítani a tavaszi fagyok és a nyári aszályos időjárás miatt, viszont a minőség kiváló — olvasható a Somogy megyei hírportál, a SONLINE cikkében.
Augusztus 20-a után az Irsai Olivér-szürettel kezdett Koltai Tamás. A balatoni borász húsz hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel, cabernet sauvignon fajtájukkal zárták a betakarítást október ötödikén.
Az idei év időjárását szeretnénk elfelejteni, a több hónapos nyári aszály mellett komoly jégverést kapott ültetvényünk, így elvesztettük a termés harminc százalékát
— mondta Koltai Tamás.
Kiemelte: az aszály miatt a lémennyiség ugyan kevesebb, de a magas cukorfok mellett megmaradtak a hasznos savtartalmak. Múlt héten préselték ki az utolsó tételt a kékszőlőkből, most a fejtések és a borok derítése zajlik. — Irsai Olivérből készül az első újborunk, amelyet már Márton napján meg is kóstolhatnak vásárlóink — jegyezte meg Koltai Tamás.